nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bűnözéshez vezethet az áltudomány

Nem csupán hülyének nézhetnek minket, de nagy bajba is kerülhetünk, ha felülünk az áltudományos elméleteknek.

nyest.hu | 2013. december 4.
|  

Két német diák néhány feliratot lekapart egy egyiptomi piramisról – adta hírül az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi hírportál. Konkrétan egy bekeretezett feliratról, kártusról van szó: ilyenekbe írták a fáraók neveit. (A kártusok segítségével sikerült azonosítani Ptolemaiosz és Kleopátra nevét a Rosette-i kövön, és ez volt az első jelentős lépés az egyiptomi hieroglif írás megfejtésében.) De mi vitte rá a két drezdai diákot erre a barbár tettre?

Nem más, mint egy az interneten is népszerű összeesküvés-elmélet, mely szerint az egyiptomi piramisok valójában húszezer évvel idősebbek, mint ahogy a tudósok állítják. Eszerint a piramisok egy ősi, letűnt civilizáció nyomait őrzik, és az egyiptomiak csupán „újrahasznosították” őket. A diákok a lekapart faldarabok korát laboratóriumban vizsgálták. Az eredmények ugyan nem igazolták az összeesküvés-elméletet, de építését  a feltételezettnél korábbi időpontra teszik. A szakértők az eredményeket elutasítják: a filológiai érvek amellett szólnak, hogy a felirat már a piramis építése után keletkezett.

Az eset különösen a Drezdai Egyetem számára igen kínos: ők voltak ugyanis azok, akiknek az egyiptomi régészeti minisztériummal kötött megállapodása keretében a diákok kiutaztak, és a mintákat is az ő laboratóriumukban vizsgálták meg. A kairói német nagykövetség sajtónyilatkozatban ítélte el a diákok viselkedését, hangsúlyozva, hogy a a diákoknak sem a nagykövetséghez, sem a Német Régészeti Intézethez nincs közük,  és nem tagjai egyetlen hivatalos német expedíciónak sem.

A megrongált kártus
A megrongált kártus
(Forrás: Ahram Online)

Az egyiptomi hatóságok feljelentést tettek a két német diák ellen, mivel azok több ponton is megszegték az egyiptomi törvényeket: engedély nélkül léptek be a piramisba és vettek mintákat, ráadásul a mintákat kicsempészték az országból – ezzel a nemzetközi jogot és a vonatkozó UNESCO-megállapodást is megszegték. A régészeti miniszter arra kérte az egyiptomi rendőrséget és az Interpolt, hogy adjanak ki körözést a vandálok ellen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X