nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Örülhetnek az iskolások!

Jó hír a kamaszoknak: végre a tudomány is melléjük állt. Tényleg nem kéne reggel olyan korán fölkelni...

nyest.hu | 2015. augusztus 18.
|  

Van abban valami ironikus, hogy amikor a kisbabáknak, illetve a kisgyerekeknek sehova nem kell menniük, már kora reggel fönt vannak, és nem hagyják aludni a szüleiket. Kamaszkorukban viszont, amikor minden reggel majd belehalnak a fölkelésbe, föl kell kelniük hajnalban, hogy beérjenek az iskolába. Most azonban olyan eredményekre jutottak kutatók, aminek a tinédzserek biztosan örülni fognak: kiderült ugyanis, hogy a korai kelés tényleg nem tesz jót nekik – számolt be az Upworthy.

Az amerikai egészségügyi hatóság, a The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) felmérése szerint ötből négy középiskolás számára túl korán kezdődik az iskola. A felmérés szerint a legkorábbi ideális kezdési időpont a kamaszok számára a fél kilenc lenne. A felmérés alapjául 40000 állami középiskolából gyűjtöttek adatokat. A tudomány tehát a fiatalok pártjára állt: tényleg nem kéne őket kora reggel fölkelteni, és főleg nem kéne őket kora reggel iskolába küldeni...

A CDC szerint ahhoz, hogy a kamaszok elegendőt tudjanak aludni, azaz minden hétköznap éjszaka meglegyen az ideális 8,5–9,5 óra alvás, az első órának az iskolában nem lenne szabad reggeli fél 9 előtt kezdődnie. Ha pedig ki tudnák aludni magukat, jobb eséllyel maradnának éberek napközben, az órák alatt. A CDC vizsgálatából az is kiderült, hogy a gyenge iskolai teljesítmény hátterében állhat a kialvatlanság, de az alváshiánynak hosszabb távon is vannak kockázatai. A dohányzás, az alkoholizmus, a drogfüggőség és az elhízás mind összefüggésbe hozhatóak azzal, hogy egy kamasz rendszeresen kevesebbet alszik, mint amennyire szüksége van.

Örülhetnek az iskolások!
Forrás: Wikimeidia Commons / Henri Rousseau (1844–1910)

Jó hír az amerikai diákoknak, hogy az USA-ban nincs központilag szabályozva, hogy mikor kell kezdődnie a tanításnak. Az iskola, a pedagógusok a szülőkkel egyetértésben tehát maguk határozhatják meg, hogy reggel hányra kelljen beérni. Előfordulhatnak azonban praktikus akadályok: ha például két iskola ugyanazt az iskolabuszt használja, kell, hogy legyen egy korábbi és egy későbbi turnus. Ha a szülő munkába jár, neki sem feltétlenül kedvez a fél 9-es iskolakezdés, így ugyanis ő 9 előtt biztosan nem ér be a munkahelyére.

Forrás

Good news for teens: The CDC says they should start school later

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X