nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
100-ból 5-en mosnak rendesen kezet

A vécé használata után százból 95-en nem mosnak kezet az ártalmas baktériumok elpusztításához elegendő ideig egy amerikai tanulmány szerint.

MTI | 2013. június 15.
|  

Háromból csak ketten használnak szappant, tízből egy mindenestül kihagyja a kézmosást, és a férfiak sokkal gyengébben teljesítenek a kézhigiénia területén, mint a nők – írja a Live Science tudományos portál a Journal of Environmental Health folyóiratban megjelent tanulmány nyomán.

A Michigan Állami Egyetem megbízott egy tucat diákot, hogy városuk bárjainak, éttermeinek és egyéb nyilvános helyeinek mosdójában észrevétlenül figyeljék meg és jegyezzék fel, hogy mosnak kezet a látogatók. Összesen 3749 ember viselkedéséről gyűjtöttek adatokat.

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint a kezet szappannal és vízzel, tizenöt-húsz másodpercig kell mosni. Ezzel szemben a vécéhasználók átlagosan csak hat máspercig mosták a kezüket, és mindössze öt százalékuk töltött vele 15 másodpercnél többet – állapították meg a kutatók.

A férfiaknak csak a fele használt szappant, és 15 százalékuk egyáltalán nem mosott kezet, ezzel szemben a nők 78 százaléka nyúlt szappan után, és csak hét százalékuk hagyta ki a kézmosást. „Azért döbbenetesek az adatok, mert egy korábbi kutatás sokkal kedvezőbb eredményeket hozott” – állította Carl Borchgrevink, a tanulmány egyik szerzője.

Az is kiderült, ha piszkos volt a mosdó, kevesebben vették igénybe, míg a tisztaság meghosszabbította a kézmosással töltött időt. Nagyobb volt a kézmosási kedv a nap elején, valamint akkor, ha erre külön jelek hívták fel a figyelmet. A tanulmány szerint ilyen táblák a férfi mosdókban lennének különösen hasznosak.

A CDC szerint a fertőzőbetegségek terjedése kézmosással állítható meg a leghatékonyabban. A piszkos kezek körülbelül ötven százalékkal növelik az élelmiszerrel terjedő megbetegedések számát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Roland2 2013. június 15. 20:42

Dr. Torrente higiéniai tanácsai : www.youtube.com/watch?v=vXcNuW2tS50

2 Krizsa 2013. június 15. 16:18

Na, itt tényleg jobb, ha nem szólok hozzá. Szegény bacik... ha meghalsz, mi lesz velük?

1 reiner Tor 2013. június 15. 15:16

Másfelől meg valamennyi baktérium kell az immunrendszer edzésben tartásához, ahogy valamennyi súlyt kell cipelnünk az izmaink edzésben tartásához is, a bőrünket ha sose visszük napra, könnyebben leégünk, stb.

Információ
X