nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elszomorít a light kóla?

Összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy új amerikai tanulmány.

MTI | 2013. január 11.
|  

Szakemberek 263900 felnőtt amerikai adatait elemezték, az 50-71 közöttieket 1995-96-ban kikérdezték üdítőital-fogyasztási szokásaikról. Tíz évvel később, 2004 és 2006 között ugyanezeket az embereket megkérdezték arról is, diagnosztizáltak-e náluk depressziót 2000 után.

A rendszeresen napi négy vagy annál több doboz bármilyen szénsavas üdítőitalt fogyasztók körében 30 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy depressziót diagnosztizálnak, mint azoknál, akik nem ittak szénsavas üdítőitalt.

A depresszió kockázata még magasabb volt azoknak az esetében, akik kalóriaszegény szénsavas üdítőitalt fogyasztottak – 31 százalékkal növekedett a kockázat. A nem kalóriaszegény szénsavas üdítőt fogyasztók körében pedig 22 százalékkal volt magasabb a depresszió kockázata.

A rendszeresen napi négy vagy több doboz kalóriaszegény gyümölcsös üdítőitalt fogyasztók esetében 51 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a depresszió diagnosztizálásának azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen üdítőitalt.

Az Észak-karolinai Nemzeti Egészségügyi Intézet szakemberei az amerikai neurológusok idei konferenciáján ismertetik tanulmányukat. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy tanulmányuk mindössze  összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között, nem pedig megállapította azt, hogy a diétás szénsavas vagy gyümölcsös üdítőitalok fogyasztása depressziót okoz. Bár a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, amely hatással lehet eredményeikre – mint például az életkor, a nem, a képzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a testtömegindex (BMI), az energiabevitel  ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy más körülmények is, mint például a depresszió korábbi előfordulása a családban vagy a stresszes életmód, magyarázatot adhatnak az összefüggésre.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket  idézte Honglei Chent, a tanulmány egyik készítőjét a Live Science tudományos hírportál.  Az eredmények alátámasztják egy 2011-es tanulmány megállapításait, amely összefüggést tárt fel a kávéfogyasztás és a depresszió kisebb kockázata között. „A kávé nagymennyiségű koffeint tartalmaz, amely közismerten serkenti az agyat, ami hangulatbefolyásoló tényező”  tette hozzá Chen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Diczkó 2013. június 2. 21:07

Az italban lévő édesítőszer fáradtság érzetet kelthet. A hatás biokémiáját nem ismerem, de meglehet az is, hogy reflex okozza. Szervezetünk az édes íz után várja az erőt adó cukrot, amit nem kap meg. Ennek következménye a fáradtság érzet, ami hangulatunkra is kihat.

3 Krizsa 2013. január 11. 13:39

Javitás (mincs magyar billentyűzetem): Az egyik szülés után volt nekem is - ismerem.

2 Krizsa 2013. január 11. 13:36

@Sigmoid: Tuti az elemzésed!!! Nagy volt.

A depi egy valóban létező dolog, éspedig a szarbakerült önállótlanok "most aztán nemtom, hogy micsinájjak, tehát semmit" Ez a GENETIKAI eredetű hárítási alap (mint pl. a medve téli alvása). Nem tudatos, hanem "bejön". A lefutása - magától - kb. 3 hónap. (Azegyik süólés után Volt nekem is, ismerem:-)

De ha gyogyót kap, főleg ha kisgyerek kortól - s a depi-gyogyó mind kábítószer féleség - akkor rászoik, függővé válik,.elhagyni pedig a mocskos szemeteket murva nehéz. Ha megprópálja is elhagyni a maradék józan eszével, szenvedni fog és tovább szedi. Lassan hülyül, mind többet van félálomban - és esetleg halomra lövi az iskolát.

De a legtöbb begyógyszerezett szerencsétlen csak a saját életét lövi halomra.

A gyógyszerpar már 20-30 éve átvette az illeglis kábítózszer kereskedelem funkcióját és HASZNÁT, csak sokkal nagyobb méretekben. Ma már milliárdokat keres vele a félvilágon.

A kényszeres meg (ami valóban csatolt szokott lenni a depihez, ez igaz), az olya, aki aki "nem tud kimenni az utcára",

de ha rágyújtanák a házat, hát tuti, hogy azonnal kimenne.

Tehát ELTARTJÁK-e munka, továbbtanulás nélkül is, vagy sem?. Ez itt a kérdés. A depi egy valódi, genetikus leállás. Az ilyet MAXIMUM 2-3 hónapig békén kellene hagyni, mert kb. annyi az ideje.

A valódi depi elég gyakran szülés után (amikor hatalmas hormonváltozások vannak) indul be. Akkor, ha nincs lakás, vagy nincs megfelelő apa, és az egész dolog sehogyan sincs rendben..

A szülő nőt MAXIMUM 2-3 hónapig gyogyó NÉLKÜLkellene békén hagyni. Mert kb. annyi a genetikusan bekódolt ideje a depinek.

Aztán azt nézzed, hogy miből fogtok a gyerekkel együtt megélni! Bazdmeg, kell a pénz, mert élni kell - ÉRTED:::?

Akár nő az a depis, akár - sokkal ritkábban - egy férfi....

1 Sigmoid 2013. január 11. 12:00

Az én feltételezésem:

Természetesen a light kóla nem okoz depressziót. Arról van szó, hogy az édes üdítőt a depressziós emberek szívesen veszik magukhoz pótcselekvésként, hasonlóan a csoki-, vagy más édességek fogyasztásához.

A depresszió ezen kívül gyakran együtt jár kényszerbetegségekkel és testképzavarokkal, így valószínű hogy több depresszióst találunk, ha azokat nézzük akik fogyókúrás céllal isznak cukormentes üdítőket.

Információ
X