nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őrület! Ikonon az anyák megmentője!

A tárlat kitér olyan legendákra, mint Semmelweis őrülete és az eltávolítását célzó összeesküvés-elmélete.

MTI | 2015. szeptember 26.
|  

Semmelweis Ignác életművét bemutató kiállítás nyílt szerdán a Comenius Egyetem Orvosi Karának pozsonyi épületében. A Semmelweis ikon elnevezésű kiállítást a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár állította össze a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére, a világhírű magyar orvos halálának 150. évfordulója alkalmából.

A tíz panelból álló, angol nyelvű szövegmagyarázattal ellátott tárlat először Pozsonyban mutatkozik be. Az „anyák megmentőjének” életútját és életművét ismertető kiállítást Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, Eliška Kubíková, a Comenius Egyetem Orvosi Karának dékán-helyettese és Gerber Gábor, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) dékánja nyitották meg a felsőoktatási intézmény épületének érdeklődőkkel zsúfolt előtermében.

Czimbalmosné Molnár Éva elmondta: a kiállítással egyrészt Semmelweis felfedezésének történetét és egyedülálló mivoltát akarják bemutatni, másfelől a tárlat az orvos alakját vizsgálja, lehántva arról a kultikus rétegeket, ám felidézve a kultusz kialakulásának folyamatát, kitérve olyan legendákra, mint Semmelweis őrületére és az eltávolítását célzó összeesküvés-elméletre is. A nagykövet hangsúlyozta: a kiállítással Semmelweis személyén kívül a magyar tudományra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy ily módon is hozzájárulhassanak Magyarország tudományos és kutatási-fejlesztési kapcsolatainak megerősítéséhez. A kiállítás szerdától két héten át látható a Comenius Egyetem Orvosi Karának pozsonyi épületében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X