nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Orosz politikusok telefonjait hallgatták le

Nyomozást indítottak Borisz Nyemcov ellenzéki politikus, volt orosz miniszterelnök-helyettes telefonjainak lehallgatása és beszélgetéseinek nyilvánosságra hozatala ügyében – erősítette meg kedden az orosz nyomozóhatóság.

MTI | 2012. február 1.
|  

Borisz Nyemcov ellenzéki politikustársaival folytatott telefonbeszélgetéseit tavaly decemberben közölte a Life News elnevezésű portál.

A Parnasz (Népi Szabadság Pártja) vezetője a december 10-i nagyszabású moszkvai tüntetés előkészületeit vitatta meg telefonon, és nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illetett többi ellenzéki politikust, a rendszeren kívüli ellenzéki mozgalmak képviselőit. A Nyemcov-féle párt is rendszeren kívülinek minősül, mivel nyilvántartásba vételét tavaly júniusban elutasította az igazságügyi minisztérium, ezért a Parnasz nem indulhatott a parlamenti választáson.

Nyemcov a telefonbeszélgetések nyilvánosságra hozatalát akkoriban az ellenzék megosztására tett kísérletnek minősítette, miközben a 2011. december 4-i parlamenti választási visszaélések miatt indult és egyre növekvő társadalmi tiltakozások élére állt.

Amennyiben az orosz nyomozóhivatal megállapítja a törvénysértést, a Life News munkatársait akár 4 év börtönbüntetésre is ítélhetik. A portál tulajdonosa, a News Media holding ügyvezető igazgatója korábban azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy megszokták már a hasonló vizsgálatokat. „Jobban kerestünk Nyemcovon, mint ő rajtunk” – tette hozzá.

2011. december 10-én és 24-én Moszkvában és számos orosz nagyvárosban több tízezer ember vonult utcára a választási eredmények érvénytelenítését és Vlagyimir Putyin kormányfő távozását követelve. A parlamenti választást a kormányzó Egységes Oroszország párt nyerte. Ezen a hétvégén ismét nagyszabású tüntetésre készül az ellenzék az orosz fővárosban a tisztességes választások jelszavával.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X