nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Önálló magyar nyelvű iskola indulhat a Partiumban

Jóváhagyta az önálló magyar tannyelvű iskola és óvoda létrehozását a partiumi Kisjenő-Erdőhegy városi tanácsa – írja a Nyugati Jelen című aradi központú napilap csütörtöki számában.

MTI | 2012. február 10.
|  

Az Arad megyei Kisjenőben a Mihai Veliciu Líceumhoz tartozó magyar nyelvű iskolai tagozat önállósodásáról február 6-án döntött a város önkormányzata, két magyar nemzetiségű képviselő beadványa alapján. Az önállósodásra az ad lehetőséget, hogy az új romániai oktatási törvény értelmében nemzeti kisebbségi iskola bármilyen létszámmal működhet. Király András romániai oktatási államtitkár az iskolaalapítás lehetőségéről elmondta a lapnak, hogy a 130 diák és 50 óvodás elegendően nagy létszám ahhoz, hogy az oktatási intézmény hosszú távon is életképes legyen.

Amint Bognár Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei elnöke a Nyugati Jelennek elmondta, amennyiben az Arad megyei kormányhivatal, a prefektúra nem támadja meg az önkormányzat határozatát, a továbbiakban szükséges intézkedések megtételére a romániai tanfelügyelőség, illetve a szakminisztérium lesz jogosult.

Matekovits Mihály, az RMDSZ oktatási alelnöke szerint az új oktatási intézményben ősszel megkezdődhet a tanítás, az iskolaigazgatót és a vezetőséget pedig néhány héten belül meg kell választani. Bíró Zoltán kisjenő-erdőhegyi RMDSZ-elnök, városi tanácsos – az önállósodás egyik kezdeményezője – pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a munka neheze ezután következik, hiszen az intézménynek erőskezű, pályázatírásban jártas, jó szervezőkészséggel megáldott igazgatóra, vezetőségre és sok támogatóra lesz szüksége a megmaradáshoz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X