nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Óegyiptomi amulettet találtak

Óegyiptomi amulettet azonosítottak brit szakértők, az aprócska zöld fajanszszobrocska dülledtszemű, nyelvét kiöltő, fején tolldíszt viselő törpét ábrázol.

MTI | 2012. június 26.
|  

A leletet a Woking College gyűjteményének több más tárgyával adták át vizsgálatra és dokumentálásra a walesi Swansea Egyetem egyiptológiai központjának – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Carolyn Graves-Brown, a központ kurátora elmondta, először nem ismerte fel, hogy mit ábrázol a lelet, míg a British Múzeum gyűjteményében egy hasonlót fel nem fedezett. A szobrocska a Kr.e. I. évezredből származik és Bészt, a szerencse, a terhes anyák és gyermekek védelmezőjét ábrázolja. Az istent sokszor éles fogakkal is ellátták, amelyek az ártó szellemek elriasztására szolgáltak.

Fajanszból készült, ami törékeny, ám az ókori Egyiptomban mágikus erőt tulajdonítottak ennek az anyagnak.

„Az ókori egyiptomiak sokszor fajanszból készítették el a mindennapi használati tárgyak másolatait, amelyeket az isteneknek ajánlottak fel” –magyarázta az egyiptológus, aki nem zárta ki a lehetőséget, hogy egy áldozati ajándékról van szó. A szobrocska fején átfúrt lyuk viszont arra utal, hogy esetleg talizmánként viselte nyakában egy terhes anya, vagy kisgyermek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X