nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többezer éves kápolnát tártak fel

Először láthatja a nagyközönség az ókori egyiptomi 18. dinasztia ötödik fáraójának, I. Thotmesz lányának, Hatsepszutnak a mészkőből készült kápolnáját, amelyet négyévnyi rekonstrukció után február végétől kereshetnek fel az érdeklődők a karnaki szabadtéri múzeumban.

MTI | 2013. február 23.
|  

A kápolnát az ókori egyiptomi isten, Ámon-Ré imádatára emelték. Az építmény részét képezi egy nyitott udvar és két belső csarnok, tele vallási jelenetekkel díszített mészkőtömbökkel. A finoman kidolgozott ábrákon maga Hatsepszut látható, amint férjével – egyben féltestvérével – , II. Thotmesz királlyal Amon-Ré előtt állnak. Az uralkodói pár címere is szerepel a véseteken.

A tömbök némelyike Hatsepszut utódjának, III. Thotmesznek a nevét viseli. (II. Thotmesz halála után Hatsepszut régensként uralkodott mostohafia, a még gyermek III. Thotmesz helyett, majd magához ragadta a hatalmat.)

Mohamed Ibrahim Ali, Egyiptom régiségeket felügyelő minisztere szerint a kápolnát alkotó tömbök nagy részét szétszórva találták meg a huszadik század elején a karnaki templomkomplexum egy addig feltáratlan területén, ahol Kr.e. 16. és 11. század közötti királyok, királynék, nemesek, vezető hivatalnokok és istenségek szoborkolosszusait is felfedezték a kutatók.

Jó néhány tömböt az 1950-es évek közepén folytatott ásatások során fedeztek fel – adta hírül az al-Ahram állami lap angol nyelvű online kiadása. A leleteket karnaki galériákban őrizték egészen 2005-ig, amikor a Francia-Egyiptomi Karnaki Tanulmányok Intézete (CFEETK) helyreállította és tanulmányozta őket, majd nyilvánosságra hozta a vizsgálati eredményeket.

A tömbök masztabákon – rézsűs falú, téglából vagy kőből épült, kamrákra osztott sírépítményeken – álltak a karnaki szabadtéri múzeumban egészen 2008-ig, amikor a CFEETK szakemberei átfogó rekonstrukciós munkálatokba kezdtek a korábbi években megrongálódott kápolnákon. Az érdeklődők február végétől kereshetik fel a Sacred Monument néven ismert kápolnát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X