nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ikerpár időszámításunk előttről

Prehistorikus ikerpár maradványait tárták fel Barcelonában; az újszülött kislányok nem sokkal világrajövetelük után hunytak el.

MTI | 2012. június 2.
|  

A Kr.e. 4. század közepétől a Kr.e. 2. század elejéig tartó időszakból származó leletről az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói.

Az antropológusok, akik a fogcsírákat, a csontok hosszát és a csontosodás mértékét vizsgálták, arra a következtetésre jutottak, hogy az ikerpár a terhesség 38–40. hetében jött a világra. A lányokat egyszerre helyezték végső nyugalomra egyazon sírban – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A vizsgálatok nem mutattak ki a csontokon semmilyen kóros elváltozást, ami a halál okára utalhatna. Nagy valószínűséggel a nehéz ikerterhesség és szülés, vagy a korabeli higiéniás viszonyok vezethettek az ikerpár halálához.

Érdekes a hely, ahol a csecsemők földi maradványai előkerültek. Az Olerdola régészeti helyszínen egykoron a cserzővargák és kelmefestők műhelyei sorakoztak.

„Eddig is közismert volt, hogy az újszülött korban elhunyt gyermekeket nem a temetőkben helyezték végső nyugovóra. Az Olerdola régészeti helyszín egykor ipari negyed volt, vagyis ott temették el az ikerpárt, ahol nagy valószínűséggel az anyjuk dolgozott. Ez sokat elárul a korabeli társadalmi szokásokról, valamint a szülőknek az újszülöttként elhunyt gyermekeikhez való kötődéséről” – magyarázta Eulalia Subira, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 LAttilaD 2012. június 3. 13:37

Ha historikus történetírót, melléknévként történetíróhoz illőt jelent, akkor prehistorikus nyilván olyanhoz illő, aki csak ezután lesz történész. Az ikerpár a leírás alapján inkább prehisztorikusnak tűnik.

1 Zelin 2012. június 2. 16:48

Mióta prehistorikus a Kr.e. 4. század közepétől a Kr.e. 2. század elejéig tartó időszak?

Információ
X