nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyílt levél Balog Zoltánnak

Nyílt levélben fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata: az intézményt érintő hallgatói normatíva csökkenésére és az ebből adódó problémákra, a csökkenő ösztöndíjakra hívják fel a figyelmet.

MTI | 2013. június 3.
|  

Kiss Dávid, a hallgatói önkormányzat vezetője az MTI-hez eljuttatott levélben kiemelte: az idei év első hónapjaiban megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a minisztérium a tavaly kalkulált előirányzathoz képest mintegy 300 millió forinttal csökkentett keretet bocsátott csak rendelkezésükre. Emiatt heteket csúszott a tanulmányi ösztöndíjak utalása, de ami ennél is súlyosabb, jelentősen, akár tízezres nagyságrenddel is csökkent a mértékük. Bár legalább a szociális ösztöndíjaknál sikerült elkerülni a legdrasztikusabb csökkentést, összességében minden ösztöndíjra jogosult hallgató érintetté vált az ügyben – mutatott rá Kiss Dávid.

Jelezte: a problémáról ő azonnal, az egyetem rektora és gazdasági főigazgatója pedig azóta is több ízben tájékoztatta Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt. A levél szerint a helyettes államtitkár segítőkésznek bizonyult: arról tájékoztatta őket, hogy az észrevétel jogos, ezért a hibás kalkulációt a minisztérium minél hamarabb, de még ebben a félévben korrigálni, a hallgatókat pedig minimálisan 184 millió forinttal kompenzálni fogja.

A közelmúltban ugyanakkor sajnálattal értesültek arról, hogy ez a kompenzáció mégsem fog bekövetkezni, vagy azt az egyetemnek a más jogcímeken járó, szintén drasztikusan megnyirbált tételekből, jóval kisebb mértékben kellene finanszíroznia – közölte Kiss Dávid. Hozzátette: az ügyben új, pontos információjuk azóta sincs, a hallgatók azonban továbbra is elvárják, hogy a jogszabályok alapján járó ösztöndíjakat teljes egészében kifizessék, vagy legalább méltányos kompenzációt kapjanak.

A helyzet azért is különösen sürgető, mert az ebben a szemeszterben abszolváló hallgatók kárpótlására csupán alig több, mint egy hónapjuk maradt, az abszolutórium megszerzése után ugyanis megszűnik hallgatói jogviszonyuk, így ösztöndíj sem folyósítható nekik – ismertette.

Kiss Dávid közölte: levelét a miniszter mellett Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkárnak és Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárnak is megküldte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X