nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtudással keresnek vendéglátósokat Ausztriába

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) Ausztriába, vendéglátóipari területre szervez munkaerő toborzást október 5-én, decemberi munkába állással

MTI | 2010. szeptember 6.
|  

A kiírás szerint az állásokra olyan 18 és 35 év közötti, magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik szakképesítéssel és/vagy legalább kétéves szakmai gyakorlattal, valamint jó vagy közepes német nyelvtudással rendelkeznek, és büntetlen előéletűek.

Az interjúk pontos időpontjáról és helyszínéről a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal fogja értesíteni a jelentkezőket. A munkavállalási engedélyek kiállítása az Ausztria és Magyarország között létrejött, és 1998-ban hatályba lépett, gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény keretében történik.

Ausztriában jelenleg munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak magyar állampolgárok, a munkavállalás 2011. május elsején válik szabaddá, amikor letelik a magyar uniós csatlakozás utáni hétéves átmeneti időszak.

Lengyelné Varga Nóra, az FSZH EU Integrációs kirendeltségvezetője az MTI-nek elmondta: magyarok Ausztriában jelenleg vagy a kétoldalú államközi egyezmények alapján kiadott gyakornoki vagy ingázói engedéllyel, vagy a külföldiek foglalkoztatásáról szóló jogszabály - Ausländerbeschäftigungsgesetz – alapján a munkáltató kérelmére kiadott munkáltatóhoz kötött munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak.

A gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő magyar állampolgár szakmai és nyelvi továbbképzés céljából minimum 6 hónapra, maximum 50 hétre gyakornoki munkát vállalhasson Ausztriában.

Külön szabályok vonatkoznak a határ menti ingázókra, az ő foglalkoztatásukat egy szintén 1998-ban életbe lépett kétoldalú egyezmény szabályozza, amely pontosan meghatározza, hogy melyek a határ menti térségek. Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék számítanak határ menti térségnek.

Határ menti ingázók azok a munkavállalók, akik a két ország valamelyikének állampolgárai, állandó lakhelyük vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási helyük a fenti határ menti térségek egyikében van, ahová – kivéve a változó foglalkoztatási helyek eseteit – naponta visszatérnek, és a másik ország határ menti térségében foglalkoztatják őket.

A határ menti ingázók keretszámát évente határozza meg egy osztrák-magyar vegyes  bizottság, Lengyelné Varga Nóra tájékoztatása szerint a jelenleg érvényes 2850 fős keret szinte teljesen telített, 2011. májusáig már nem várható több engedély kiadása.

A kirendeltségvezető hangsúlyozta: az Osztrák Szövetségi  Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium 2008-ban létrehozott egy speciális engedélytípust - a szakmunkás-engedélyt - a munkaerő-piaci helyzet függvényében meghatározott hiányszakmákhoz kapcsolódóan.

Ezt az engedélyt is a munkáltató kérelmezi, és a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata után adja ki az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat. A szakmunkás-engedélyekből bármennyit kiadhatnak, nincs keretszámhoz kötve. A hiányszakmák listája 2008 óta folyamatosan bővült, jelenleg többek között szobaasszonyokat, épület- és bútorasztalosokat, kőműveseket, ácsokat, kovácsokat, szerszámkészítőket, hegesztőket, éttermi szakácsokat, henteseket, optikusokat keresnek, de hiányszakma a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező gépészmérnök, az elektrotechnikus vagy a fűtéstechnikus is.

2011. május elsejétől a munkavállalási engedély és a regisztrációs kötelezettség már nem szükséges Ausztriában, teljesen szabad lesz a hozzáférés az osztrák

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X