nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtanulók álma: Brazília

Miért könnyebb Brazíliában megérteni a portugált? És miért segíti e mediterrán nyelv tanulását a francia ismerete? Cikkünkből kiderül.

nyest.hu | 2010. február 15.
|  

Aki már beszél egy idegen nyelven, annak lényegesen könnyebb elsajátítania egy másikat – vélik a szakértők és a gyakorlott nyelvtanulók. Hatványozottan igaz lehet ez, ha egymással rokon nyelvek tanulásába fogunk. Így aztán, ha már megvannak az alapjaink, mondjuk, franciából, a portugállal is könnyebben boldogulunk majd – írja a Guardian.

Na de mi a helyzet a teljesen tiszta lappal induló, kezdő nyelvtanulókkal? Semmi gond – biztat a cikkíró. Így legalább nincsenek előítéletek, és emlékezetünk homályából előbukkanó korábbi ismeretek, amik félrevezetnének! Ami a portugált illeti, a mankó adott: az angol ugyanis, amivel aligha sikerül elkerülnünk a találkozást manapság, komoly nyomokat hagyott például a portugál nyelv brazil változatán. Nyelvvédelmi szempontból persze vitatható ez a pozitívum, mindenesetre a nyelvtanulást megkönnyíti: számos angol szó szivárgott be a brazil portugálba, egyszerűbbé téve a nyelvtanuló dolgát.

Persze az európai és a brazíliai változat között nagy különbségek vannak. Egyrészt eltérő a két variáns szókészlete – ez már csak a földrajzi különbséggel is magyarázható. Másrészt bizonyos nyelvtani szerkezetekben is megfigyelhet különbségeket a szemfüles tanuló. A leglátványosabb (vagy inkább –hallhatóbb) a kiejtésbéli eltérés. Míg az európai portugál kiejtés „zártabb”, addig a brazilt könnyebben követhetőnek, érthetőbbnek tartják a nyelv ismerői. Ott ugyanis az európaihoz képest jellemzően lassabban, artikuláltabban beszélnek – írja a cikk.

A nyelvtanulóknak ugyanakkor jó hír, hogy a portugált egyre inkább „egységesítik”: a kiejtés és az írásmód összehangolására is törekszenek a különböző helyesírási egyezményekben a szakértők. Nem szándékuk ezzel elmosni a határokat a nyelvváltozatok között – nem is lehetne egykönnyen leszoktatni a nyelvhasználókat nyelvjárásukról. A cél csupán az, hogy – sikeres portugál leckéink után – könnyebben megértessük magunkat portugálok között bárhol a világon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X