nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvet tanul a papagáj

Hét nyelven ugyan még nem beszél is, de kettőn egyre több szót tud egy brit papagáj: az urdu mellett angolul tanul, ráadásul tud valamennyire „kutyául” meg „hűtőszekrényül”.

MTI | 2011. augusztus 9.
|  

Bár az angol elterjedtebb, mint az urdu, jelen esetben azonban a Mittu nevű afrikai szürke papagájnak – a papagáj mellett – urdu az „anyanyelve”, mivel egy urduul beszélő muzulmán családnál nevelkedett. Idővel elkerült egy másik muzulmán családhoz, amelynek feje azonban fontosnak tartja, hogy a papagáj jól beszélje a helyi nyelvet is – az angliai Stourbridge-ben laknak –, ezért angolra okítja. Így aztán Mittu éppoly szépen köszön „szalem alejkummal”, mint ahogy azt kérdi: „Who is a pretty boy?” (Ki a remek gyerek? – e fordítással kapcsolatban némi fentartásaink vannak, szerintünk inkább „no ki a csini fiú?” – a szerk.)

A papagáj szédületes nyelvi jövő elé tekint, mivel még csak kétéves. Urduul egyebek közt tudja mondani, hogy „viszontlátásra”, „Allah nevében”, „remek munka” – adta hírül a brit Metro újság.

A madár mindemellett tud valamelyest „kutyául” (ügyesen ugat, bár akcentussal), továbbá „hűtőszekrényül”: remekül mímeli a vészjelző hangját, amely az ajtó nyitva felejtésére figyelmeztet.

Ha a kedves olvasót a papagájok nyelvi képességei komolyabban érdeklik, érdemes elolvasni a témáról szóló, Papagájul közérthetően című cikkünket. Esetleg egy régebbi rövid hírből egy brókerpapagájjal is megismerkedhetnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nước mắm ngon quá! 2011. augusztus 10. 13:47

Jó, akkor szinkrontolmácsoljon fridzsiderröl ebre.

Információ
X