nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az élet (n)agy kérdései
Agyunk titkai: hol születik a nyelv?

Arról már régóta tudunk, hogy agyunk egy-egy speciális területe felelős a különböző funkciókért: a nyelvtanulás, a zene vagy a matematika területei elkülöníthetők. De mégis melyiket hol találhatjuk meg? Új fejleményekről számol be cikkünk.

nyest.hu | 2010. május 21.
|  

Sok vita folyt már abban a kérdésben, hogy az agy pontosan melyik területeihez kapcsolható a nyelvelsajátítás és a nyelvtanulás folyamata. Vizsgálatok és felmérések sorával sem sikerült azonban ezidáig teljesen pontosan meghatározni, melyek is azok az agyi felületek, amelyek felelősek a nyelvhasználatunkért – és amelyek sérülése a nyelv kárára mehet.

Számtalan titkot rejt
Számtalan titkot rejt
(Forrás: iStockphoto)

A Science Daily most azonban arról számol be, hogy az idegrendszert kutató tudósok egy újfajta elemzési módszert dolgoztak ki. Ennek segítségével hatékonyabban tudják feldolgozni azokat a számítógépes képeket, amelyeket az emberi agyról és működéséről készítenek. Az új módszer lehetőséget nyújt arra, hogy többet megtudhassunk a nyelvért és nyelvtanulásért felelős agyi területek működéséről is.

Az eddigi vizsgálatok túl sok olyan lépést alkalmaztak, amelyek elnagyolttá tették a végeredményt – írja a Science Daily. A Massachusettsi Technológiai Intézet tudósai viszont felismerték, hogy a nyelvvel kapcsolatba hozható területek igen közel helyezkednek el az egyéb kognitív tevékenységek területeihez – mint amilyen például a zene, a számtan vagy a munkamemória területe. Emiatt az adatok átlagolásakor könnyen kerülhetett porszem a gépezetbe. Az új technológia azonban lehetőséget nyújt arra, hogy átlagolás nélkül, egyenként vizsgálják meg az alanyok agyi területeit, és így pontosabb adatokhoz jussanak – magyarázta Evelina Fedorenko, a kutatás egyik vezetője.

Az agykéreg megfelelő területeinek vizsgálata számos új információval gazdagíthatja majd az agykutatást. „A végső cél persze az, hogy minden egyes agyi régió pontos működésével tisztában legyünk. Ez azonban még messze van” – hangsúlyozta Federenko.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X