nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvészeti díjat kapott Farkas Tamás

A névmágia, a névfajták rétegei és típusai, a szlengben vagy a cserkészcsapatoknál használt nevek: ezeket is kutatja az ELTE oktatója.

MTI | 2010. június 8.
|  

Farkas Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nyelvész adjunktusa vehette át Debrecenben az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem tanára, Kiss Lajos nyelvészprofesszor munkásságának tiszteletére alapított díjat.

Hunyadi László, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) centrumának elnökhelyettese a díjátadást megelőző köszöntőjében elmondta, hogy a DE 2005 óta gondozza az egykori professzor felesége, Fehértói Katalin nyelvész által alapított díjat. Az elismerés annak a 40 évnél fiatalabb hazai vagy külföldi kutatónak ítélhető oda, akinek tevékenysége a magyar személy- vagy helynévtörténeti kutatásokat jelentős új tudományos eredményekkel gazdagította – mondta a szintén nyelvészként tevékenykedő elnökhelyettes.

Hoffmann István, az egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének vezetője, a díjat odaítélő bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kitüntetést két vagy három évente ítélik oda, méghozzá annak függvényében, hogy az eltelt időben születtek-e jelentős nyelvkutatási tudományos eredmények. Közlése szerint a kuratórium úgy ítélte meg, hogy a díj legutóbbi, 2008-as odaítélése óta eltelt két évben a magyar nyelvkutatást, illetve az egyes kutatói teljesítményeket olyan magas színvonal jellemezte, amely indokolttá tette, hogy idén is kiosszák az elismerést.

A kuratórium egyhangúlag ítélte a díjat Farkas Tamásnak, az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke oktatójának.
Farkas Tamás az idén tölti be 40. életévét. Másfél évtizedes munkásságának középpontjában a személynevek állnak. Vizsgálja a névfajták rétegeit és típusait, a szlengben vagy a cserkészcsapatoknál használt névadásokat, a tulajdonnevek fordításának kérdéseit és a névmágiát is. A családnév-változások kutatásának egyik legkiválóbb hazai képviselőjeként tartják számon.

A díjátadón Orosz László, Kiss Lajos unokája a néhai nyelvész által összegyűjtött könyvtárnyi szakirodalmat a Magyar Nyelvtudományi Tanszéknek ajándékozta. A tanszékvezető szerint az anyag páratlan a Kárpát-medence személy- és helységneveinek kutatását illetően.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X