nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs pénz, kevesebb az iskolakerülés

Csökkent az iskolakerülések száma az iskoláztatási támogatás megvonásának köszönhetően; a szociális államtitkárság szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt tanévben 7 427 esetben függesztették fel jogerősen a támogatást.

MTI | 2011. szeptember 1.
|  

Az államtitkárság MTI-hez eljuttatott összegzése szerint 2007-ben a tankötelezettség megszegése miatt 25 433 feljelentés érkezett, 2009-ben 44 361. Ezzel szemben az elmúlt tanévben több mint 31 ezer gyermek hiányzott 10 órát igazolatlanul, de figyelmeztetések hatására közülük „csak” 13 289, alig több mint 40 százalék érte el az 50 igazolatlan órát, ezt követően pedig 7 427 esetben függesztették fel az iskoláztatási támogatást jogerősen.

Területi eloszlásban kiemelkedik Borsod (itt az összes kiskorú 0,9 százaléka, 1 325 tanuló esetében történt jogerős felfüggesztés), Nógrád (0,7 százalék, 249 tanuló), Heves (0,7 százalék, 380 tanuló) és Jász-Nagykun-Szolnok megye (0,7 százalék, 515 tanuló).

A statisztikák szerint az iskolai hiányzás a szociálisan rászoruló családokban a leggyakoribb, életkor alapján pedig a felnőttkor küszöbén állók között a legkirívóbb. Az államtitkárság közleménye szerint a megelőzés és a figyelemfelhívás sikerét mutatja, hogy a tanulók csaknem felét vissza tudták terelni az iskolába, miután a tizedik igazolatlan órát követően figyelmeztetésben részesültek. Azoknál a gyerekeknél, ahol jogerőssé vált az iskoláztatási támogatás felfüggesztése, több mint 70 százalék szociális helyzete miatt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült.

Mint írták, az iskolakerülés éppen azon fiatalok körében a leggyakoribb, ahol a családok szociálisan nehéz helyzetben vannak, ahol az iskolás számára a mélyszegénységből és a munkanélküliségből kivezető egyetlen út a tanulmányok befejezése és szakképzettség megszerzése.

Kitértek arra is, hogy közvetlenül összefügg az iskolakerülés és a munkanélküliség, amit jól mutat, hogy ahol – az 50 órás hiányzás ellenére – nem lehetett elrendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, ott az esetek csaknem felében az ok a felnőttkor elérése volt. Ezeknek a fiataloknak már a munkaerőpiacon kellene elhelyezkedniük – olvasható az államtitkárság összegzésében.

A kormány tavaly augusztusban alakította át a családi pótlékot nevelési és iskoláztatási támogatássá, melynek következtében lehetővé vált az iskoláztatási támogatás felfüggesztése az 50 tanóránál többet igazolatlanul hiányzó diákoknál. A támogatás felfüggesztésének elsődleges célja az iskoláztatás elősegítése, az ösztönzés és a szülői felelősség erősítése volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 majtos 2011. szeptember 1. 09:40

1. Eddig is volt tankötelezettség, még is lógtak. Azzal miért nem foglalkozik senki, hogy eddig miért nem jelentették az esetet a jegyzőnek, gyermekjólétnek stb... Talán azért, mert a pedagógusnak könyebb volt a neveletlen és nehezebb felfogású Gazsika nélkül tanítani az osztályt?

2. oké. Gazsika már nem kerüli az iskolát. de okosodik is? foglalkoznak vele érdemben, vagy csak melegedni jár? fontos-e egyáltalán ez, vagy csak a gazdasági hátterű az intézkedés?

1 doncsecz 2011. szeptember 1. 09:05

Kötelesség tudat, jóravalóság az emberekben már egyre inkább nincs, ha van pénz minek törődjenek a neveléssel, oktatással. De másképp amúgy sem lehet az embereket erre szoktatni, csak pénzzel.

Információ
X