nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Facebookkal az életért
Biztos benne, hogy ki akar lépni?

A Facebook új funkciót vezet be, amelynek segítségével megelőzhetőek lehetnek az öngyilkosságok. Ahogy a spameket, az öngyilkossági szándékot posztoló ismerősöket is lehetne jelenteni.

nyest.hu | 2011. december 30.
|  

Nem egy példa volt a közelmúltban arra, hogy emberek öngyilkossági szándékukat a Facebookon tették közzé, így véve végső búcsút ismerőseiktől. 2010 szeptemberében a Rutgers egyetem egyik elsőévese ezt írta az üzenőfalára: „Most leugrom a hídról, bocsi”. Később sajnos szavait tettekre váltotta, és meg is halt. 2010 karácsonyán egy brit nő a következő üzenetet tette közzé Facebook oldalán: „Bevettem az összes gyógyszert, úgyhogy hamarosan meghalok. Viszlát mindenkinek!”. A viszontlátás azonban már nem történhetett meg, mert holtan találták a lakásán.

A Fox News információi szerint a Facebook közösségi portál legújabb fejlesztése pont a fenti esetek kiszűrésére alkalmas. Ha valaki öngyilkossági szándékra utaló jeleket ad a közösségi oldalon, lehetőség lesz őt „jelenteni”, így az illető könnyen, gyorsan szakszerű segítséghez juthat, ami segíthet megelőzni az öngyilkosságot.

Hogyan működik az alkalmazás? Ha egy ismerősünk problémás tartalmat posztol, megjelölhetjük. Így jelenthetjük például, ha spamet, vírust vagy más veszélyes tartalmat találunk hírfolyamunkban. Az új funkciónak köszönhetően a tartalom jelentésekor egy legördülő menüből kiválaszthatjuk majd az „öngyilkosságra utaló tartalom” megjelölést. Ebben az esetben ellenőrzik a szóban forgó tartalmat. És ha úgy találják, hogy valóban megvan a veszélye az öngyilkosságnak, akkor az öngyilkosjelölt felhasználó – remélhetőleg még időben – kap egy levelet, amelyben megtalálja a megfelelő segítséget nyújtó szervezetek elérhetőségeit.

A fenti beszélgetést is jelenteni lehetett volna
A fenti beszélgetést is jelenteni lehetett volna
(Forrás: makeuseof.com)

Amerikában egy nap átlag százan lesznek öngyilkosok, míg Magyarországon naponta körülbelül hatan vetnek véget életüknek. A Facebooknak világszerte körülbelül 800 millió felhasználója van. A fejlesztők tehát abban bíznak, hogy a Facebook új funkciójával ezek a számok csökkenthetők lesznek a jövőben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X