nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • durek: @bm: "... valaki mondta lenne ..." :) ha nem segítesz, nem biztos hogy azonnal megértem. @...
  2019. 11. 22, 03:12  Indulj el egy úton...
 • aphelion: @Janika: Lenin egy ideig Londonban meg Svájcban élt, ha jól sejtem igazából a hírnevét is ...
  2019. 11. 21, 09:54  Orosz nevek magyar szövegben
 • Janika: @bm: Van ellenpélda. Влади́мир Ильи́ч Улья́нов Ленин nevének átírása. Lenyin helyett Lenin...
  2019. 11. 21, 07:42  Orosz nevek magyar szövegben
 • bm: @arafuraferi: mármint a múlt idejű feltételes mód segédigéjéé?... :-) (...amely mostanában...
  2019. 11. 20, 23:52  Indulj el egy úton...
 • bm: @KoolViews: seas3.elte.hu/olddelg/publications/moder...g/91.2_Pontossag.pdf Pontosság és g...
  2019. 11. 20, 23:45  Orosz nevek magyar szövegben
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Névkonfliktus az Öbölben

Heves vita alakult ki a Perzsa-öböl elnevezéséről. A nézeteltérések miatt elmaradnak az Iszlám Játékok.

nyest.hu | 2009. május 6.
|  

„A Perzsa-öböl olyan fontos a számunkra, hogy a lehető leghatározottabban kell képviselnünk álláspontunkat, aláhúzva, hogy a hely neve Perzsa-öböl, még akkor is, ha emiatt egyes országok nem vesznek részt az Iszlám Szolidaritási Játékokon, vagy ha a játékok akár el is maradnak”. Ezekkel a szavakkal kommentálta Ali Akbar Velajati, Irán legfőbb vallási vezetőjének külügyi tanácsadója azt a vitát, amelynek kapcsán egyre valószínűbb, hogy esetleg mégsem kerül sor az iszlám világ másodszor megrendezendő, nagyszabású sportrendezvényére .

 

 

Névkonfliktus az Öbölben
Forrás: Wikipedia

 

A 250 ezer négyzetkilométernyi beltenger a Kr.e. 6. évszázadban létrejött Óperzsa Birodalom hódításai nyomán kapta az iráni vezetők által szenvedélyesen védett „perzsa” jelzőt. Jelentőségét nem lehet eltúlozni: a tengersáv a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala a történelem előtti idők óta, a térség pedig földünk legnagyobb nyersolaj-lelőhelye. A múlt század hatvanas éveiben elterjedő arab nacionalista mozgalom hatása volt, hogy a vízszorost egyes arab államok Arab-öbölként kezdték emlegetni. A törekvés az arab világon kívül nem talált követőkre: az ENSZ továbbra is a Perzsa-öböl elnevezést fogadja el, s ezt a XXIII. Közgyűlés határozatban is megerősítette.

Az első Iszlám Játékokat Szaúd-Arábia rendezhette meg 2005-ben, ahol az Iszlám Konferencia Szervezete 57 országának sportolói vetélkedhettek több sportágban. A szervezők a résztvevő országok nem muszlim vallású sportolóit is versenyezni engedték.

Az eldurvuló névvita azzal a szaúdi kéréssel kezdődött, hogy az idei játékok szervezője (Irán) vegye le az érmekről és a hivatalos brosúrákról a „perzsa” jelzőt. Az Iszlám Szolidaritási Sportszövetség főtitkára, Saleh Gazdar pedig felhívta rá a figyelmet, hogy az arab államok csak akkor kívánnak részt venni az eseményeken, ha a szervező a térséget Arab-öbölnek, esetleg csak Öbölnek hívja. Az iráni hivatalnokok felháborodva utasították vissza a kérést. Valószínűleg ennek tudható be, hogy mindeddig csak 27 állam jelezte részvételét a sporteseményen.

Irán azonban tántoríthatatlan. Inkább veszni hagyja azt a mintegy nyolcmillió dollárt, amit eddig a játékok szervezésére költött, mintsem hogy bármennyit is engedjen az elnevezésről szóló civakodásban.

Információ
X