nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
.eu: immár görög és cirill karakterekkel is

A bolgárok és görögök rövidesen saját anyanyelvük betűivel is használhatják a .eu weboldalakat.

MTI | 2009. június 29.
|  

Az Európai Bizottság elfogadta azokat az új uniós szabályokat, amelyek lehetővé teszik az internethasználók és a vállalkozások számára, hogy az Európai Unió mind a 23 hivatalos nyelvének összes karakterével – immár a cirill és a görög betűket is beleértve – regisztrálhassanak .eu domainnevet. A bolgárok, görögök és ciprusiak által használt ábécék betűkészlete mellett más nyelvek különleges karakterei is elérhetővé válnak. A csehek eddig csak 27 karaktert használhattak a 42 közül, míg a litvánok 23-at a 32-ből.
„Három évvel az elindítása után a .eu értékes választási lehetőséggé vált az európai internetes identitást választóm egyre nagyobb számú vállalkozás és állampolgár számára. A .eu domainnév választása egyszerű módja annak, hogy a vállalkozások megmutathassák: székhelyük az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében található, és működésükre szigorú EU-jogszabályok vonatkoznak; különösen, ha adatvédelemről, fogyasztóvédelemről vagy az EU pénzügyi piacáról van szó” – mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős EU-biztos.
Mint hozzátette, lehetővé kívánták tenni, hogy az európaiak által választott domainnevek is tükrözhessék Európa sokszínűségét. Ezért döntöttek úgy, hogy elérhetővé teszik a .eu-t a tagállamokban használt valamennyi ábécé és az Európai Unió 23 hivatalos nyelvének mindegyik karaktere számára.
Eddig a .eu felső szintű domain alatt bejegyzett domainnevek kizárólag az „a–z” karaktereket, a „0–9” számjegyeket és a „-” jelet tartalmazhatták.  
Az európai felső szintű domain fejlődéséről szóló bizottsági jelentés szerint a regisztrált .eu domainnevek száma 2007-ben, valamint 2008-ban is 11 százalékkal nőtt, és jelenleg eléri a 3 milliót. A .eu domain használatának lehetősége 2006 áprilisában nyílt meg az Európai Unió valamennyi lakosa és az unióban székhellyel rendelkező minden szervezet előtt. A regisztrációs díj 2007-ben 10 euróról 5 euróra, majd 2008-ban 4 euróra csökkent. A .eu Európa negyedik legnépszerűbb országkód szerinti felső szintű domainje lett, csak a .de (Németország), a .uk (Nagy-Britannia) és a .nl (Hollandia) előzi meg. A .eu a világ kilencedik leggyakrabban használt domainje.
Az EU svéd elnökségének hivatalos weboldala is az első alkalommal érhető el .eu domainnév alatt.

Információ
X