nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nevet keres a budapesti állatkert kiselefántja

Ön is szavazhat a minap született kiselefánt nevére – ráadásul nem emelt díjas sms-ben, hanem ingyen, az állatkert honlapján!

nyest.hu | 2013. február 22.
|  

A Fővárosi Állat- és Növénykert nem is tett közzé felhívást, máris elkezdtek érkezni a javaslatok a nemrég született kiselefánt nevére. Az állatkert ragaszkodik ahhoz, hogy a név A betűvel kezdődjön, mivel az anyja, Angele is A-val kezdődő nevet visel. (Nagy szívfájdalommal így mi is lemondtunk arról, hogy a csöppséget Nyestnek kereszteljék.)

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb francia filmsikere viheti győzelemre az Amelie nevet. Az Anita elnevezés mellett azt az érvet hozzák fel, hogy Indiában és Magyarországon is elterjedt női név. Az állatkert szerint jelentése ’báj’, de ez pontosításra szorul: a magyar Anita valóban az Anna spanyol kicsinyítő képzős alakja, és az Anna a héber Channából származik, ami valóban ’báj, kecsesség, kedvesség’, de lehet ’kegyelem, könyörületesség’ is. Ezzel szemben az Indiában népszerű Anita szanszkrit szó, jelentése ’csalárdság nélküli; vezető’. Az Angyalka név ebben a pillanatban talán jó ötletnek tűnhet egyesek számára – mielőtt azonban bárki erre szavazna, gondoljon arra, hogy a kiselefánt egyszer még megnő. Az Asha a gondozók favoritja, a honlap szerint a jelentése ’remény’, valójában jelenthet ’siker’-t is (a szanszkritban). Az Aurora latin név, jelentése ’hajnal’: az elnevezés alapja, hogy a kiselefánt hajnalban született. Az Aishwarya név Aishwarya Rai színésznőnek köszönhetően került a listára – mi a kiolvasási nehézségek miatt ezt a változatot kevésbé támogatnánk.

Egy Auróra nevű „ormányos”
Egy Auróra nevű „ormányos”
(Forrás: Wikimedia Commons / Александра Васькина / CC BY-SA 3.0)
Szavazni a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján lehet, egészen hétfőn reggel 9 óráig. Mivel az állatkert elkéri a szavazók nevét, címét és életkorát is, az az érzésünk, hogy valamilyen meglepetéssel készül – mindenképpen érdemes tehát véleményt nyilvánítani!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X