nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tudnak angolul a brit ügyvédek?

Szigorít a követelményein a brit Ügyvédi Kamara: megfelelő angoltudás nélkül ugyanis aligha tud valaki meggyőző ügyvéd lenni. A nyelvvizsga segíthet.

nyest.hu | 2010. február 6.
|  

Már pedig egy brit ügyvéd beszéljen jól angolul – ezzel a felkiáltással vezethették be azt a szabályt Nagy-Britanniában, ami szerint a jövendő ügyvédeknek rendelkezniük kell angol nyelvvizsgával, számol be az ft.com weboldal. A brit Ügyvédi Kamara ebben a hónapban indítja el a próbavizsgákat, hogy kiszűrje a nem megfelelő nyelvi képességekkel rendelkező jelölteket.

Az indíték igen prózai: kár vagyonokat költeni a drága képzésre, ha ennek semmi eredményét sem látja a szervezet. Baroness Deech, a Bar Standards Board, vagyis a kamara szakmai színvonalát biztosító szervének elnöke így fogalmaz: „Számos olyan diák tanul a képzés keretein belül, aki nem jut dűlőre a nyelvvel – függetlenül attól, hogy angol anyanyelvű-e vagy sem. Olyan ügyvédekre van szükség, akik nemcsak tudnak, de nagyon jól tudnak angolul.”

A vizsgák bevezetését megelőzte egy 2008-ban készült felmérés, ami szerint az ügyvédtanoncok között nem egy olyan akadt, aki annyira hadilábon állt az angollal, hogy az a feladatai teljesítésében is gátolta. A kutatás érdekessége, hogy rávilágít: egyformán akadtak gondjaik az angol és a más anyanyelvűeknek is. A gondok alatt a szóbeli és írásbeli kifejezés nehézségeit, nyelvtani, szókincsbéli és helyesírási hiányosságokat értettek a felmérés készítői. Ezeknek a képességeknek és ismereteknek a hiányában pedig, derül ki a cikkből, aligha válik sikeres ügyvéd a diákokból.

Információ
X