nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tudnak angolul a brit ügyvédek?

Szigorít a követelményein a brit Ügyvédi Kamara: megfelelő angoltudás nélkül ugyanis aligha tud valaki meggyőző ügyvéd lenni. A nyelvvizsga segíthet.

nyest.hu | 2010. február 6.
|  

Már pedig egy brit ügyvéd beszéljen jól angolul – ezzel a felkiáltással vezethették be azt a szabályt Nagy-Britanniában, ami szerint a jövendő ügyvédeknek rendelkezniük kell angol nyelvvizsgával, számol be az ft.com weboldal. A brit Ügyvédi Kamara ebben a hónapban indítja el a próbavizsgákat, hogy kiszűrje a nem megfelelő nyelvi képességekkel rendelkező jelölteket.

Az indíték igen prózai: kár vagyonokat költeni a drága képzésre, ha ennek semmi eredményét sem látja a szervezet. Baroness Deech, a Bar Standards Board, vagyis a kamara szakmai színvonalát biztosító szervének elnöke így fogalmaz: „Számos olyan diák tanul a képzés keretein belül, aki nem jut dűlőre a nyelvvel – függetlenül attól, hogy angol anyanyelvű-e vagy sem. Olyan ügyvédekre van szükség, akik nemcsak tudnak, de nagyon jól tudnak angolul.”

A vizsgák bevezetését megelőzte egy 2008-ban készült felmérés, ami szerint az ügyvédtanoncok között nem egy olyan akadt, aki annyira hadilábon állt az angollal, hogy az a feladatai teljesítésében is gátolta. A kutatás érdekessége, hogy rávilágít: egyformán akadtak gondjaik az angol és a más anyanyelvűeknek is. A gondok alatt a szóbeli és írásbeli kifejezés nehézségeit, nyelvtani, szókincsbéli és helyesírási hiányosságokat értettek a felmérés készítői. Ezeknek a képességeknek és ismereteknek a hiányában pedig, derül ki a cikkből, aligha válik sikeres ügyvéd a diákokból.

Információ
X