nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tudják elítélni az imámot,
mert a bíró nem tud tatárul

Tatár „nacionalisták” ragaszkodnak ahhoz, hogy ügyüket anyanyelvükön tárgyalja a bíróság.

nyest.hu | 2014. január 20.
|  

A kazanyi vahitovói kerület (a belváros) bírósága tatár „nacionalisták” ügyét tárgyalta. Azaz tárgyalta volna, de nem sikerült – számol be róla a Dozsgy hírportál.

A Bauman utca, Kazany főutcája
A Bauman utca, Kazany főutcája
(Forrás: Wikimedia Commons / Cyrios / CC BY 3.0)

A vádlottak kérelmezték, hogy a tárgyalás tatárul folyjon. Ezt a szövetségi bűnügyi rendtartás lehetővé teszi: a 9. paragrafus első pontja szerint a tárgyalást oroszul és a köztársaságok más hivatalos nyelvein is meg lehet tartani. Jelena Legyencova bírónő, aki tatárul nem ért, a kérelmet elutasította, és a tárgyalást elnapolta. Bár a következő tárgyaláson tolmács is jelen lesz, a vádlottakat ez nem elégíti ki. Mint azt elmondták, beszélnek oroszul, nem a megértéssel van probléma: elvi kérdés, hogy a tárgyalás anyanyelvükön folyjék.

A vádlottak a bíró nemére hivatkozva is lecserélését kérték: arra hivatkoztak, hogy muzulmánok, és a saría szerint férfit csak férfi ítélhet el. A bíróság ezt is elutasította, mivel Oroszország világi állam.

Ugyanakkor nem világos, miért is nevezik a vádlottakat nacionalistáknak. Az tény, hogy az Azatlök (Szabadság) tatár ifjúsági mozgalom vezetője az egyik vádlott. Az is tény, hogy a vád szerint nem engedélyezett demonstrációt tartottak, mégpedig azért, mert egy épületből a hatóságok kiköltöztettek egy tatár szervezet központját. Ekkor egy épület tetején transzparenseket feszítettek ki, és éhségsztrájkot hirdettek. Ez azonban legfeljebb arra utal, hogy szívesen ápolják népük hagyományait, és fellépnek polgári jogaik védelmében. Az orosz hatóságok azonban könnyen rásütik a nacionalizmus vádját mindenkire, aki megpróbál ellenállni az oroszosításnak. Természetesen nem zárhatjuk ki, hogy ebben az esetben valóban szélsőségesekről van szó, ugyanakkor a hírben erre semmi nem utal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X