nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tud továbbtanulni? Az állam segít!

A Híd programokban részt vevő pedagógusok a diákokat egyéni képesség- és személyiségfejlesztéssel készítik fel a munkába állásra és az önálló életkezdésre.

MTI | 2014. augusztus 20.
|  

Az ősszel induló 2014/2015-ös tanévben összesen 103 állami és öt nem állami fenntartású intézmény kapta meg a jogosultságot a köznevelésben a felzárkózást segítő, úgynevezett híd programok elindítására; az állami iskolák közül 95 tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá, nyolc intézmény a Földművelésügyi Minisztérium szakiskolája – tájékoztatta a Klik kedden az MTI-t. A programok képzéseire javító- és osztályozó vizsgáik eredménye alapján 2014. szeptember 1-jéig még beiratkozhatnak a tanulók.

A tájékoztatás szerint a programra egyrészt azok az általános iskolát végzett fiatalok jelentkezhetnek, akik speciális élethelyzetük és tanulmányi eredményük miatt nem tudtak továbbtanulni, másrészt azok a gyerekek csatlakozhatnak, akik valamilyen oknál fogva nem képesek befejezni az általános iskolát. Olyan osztály is szervezhető, amelynek tanulói az általános iskolai tanulmányaikat a tankötelezettségük végéig nem tudták teljesíteni, és hat általános iskolai évfolyamnál kevesebbet fejeztek be.

Azok a tanköteles korú tanulók, akik alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, de középfokú iskolába nem vették fel őket, tanulmányaikat a Híd I. programban folytathatják. Azok viszont, akik alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkeznek, de legalább hat általános iskolai évfolyamot elvégeztek, azt a tanévet követően, amelyben tizenötödik életévüket betöltik, a Híd II. programban tanulhatnak tovább.

A Híd I. programban a tanulók közismereti oktatásban részesülnek. A Híd II. program 10 hónapos változata a szakképzésben való továbbtanulásra készíti fel a diákokat; szakmai alapokat ad, de rész-szakképesítést nem. A 20 hónapos Híd II. képzések a jelentősebb alapkompetencia-hiányokkal küzdő tanulóknak rövidebb képzési idejű részszakképesítés mellett hosszabb közismereti képzést nyújtanak, míg a felkészültebb tanulók hosszabb képzési idejű részszakképesítésben és alacsonyabb arányú közismereti képzésben részesülnek – olvasható a Klik közleményében.

A közlemény szerint a programok lehetővé teszik, hogy a diákok szakmát tanuljanak, megtalálják helyüket az életben, visszanyerjék önbecsülésüket és versenyképes tudáshoz jussanak. A képzések kiemelt célja – összhangban az Európai Unió stratégiai célkitűzésével –, hogy minél kevesebben legyenek olyanok, akiknek nincs befejezett alap- és középfokú végzettségük, s akik emiatt esélytelenül lépnének a munkaerőpiacra. A Híd programokban részt vevő pedagógusok a diákokat egyéni képesség- és személyiségfejlesztéssel készítik fel a munkába állásra és az önálló életkezdésre – írták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X