nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tanulnak nyelveket az angol diákok

Egyre kevesebben akarnak nyelveket tanulni Angliában, a diákok nem motiváltak, a szüleik pedig nem motiválják őket. Problémát jelent az Unió-ellenes légkör is, ami miatt a tanulók elfordulnak az európai nyelvektől.

Edupress | 2013. április 2.
|  

A negatív publicitás, ami az eurózónát és az uniós tagságot körülveszi, ahhoz a téves felfogáshoz vezet, hogy a hagyományosan népszerű nyelvek „nem hasznosak a globális gazdaságban” – állítják a szakértők.

Egy új kutatás eredményei szerint Angliában mindössze tízből négy diák tett nyelvi érettségit tavaly nyáron. A tanulmányban olvasható, hogy a német és a francia nyelv – amik évek óta a legnépszerűbb nyelvnek számítottak – drámaian háttérbe szorulnak, ahogy a tanulók egy re inkább más tárgyak iránt érdeklődnek. 2003 óta a francia nyelvből érettségizők száma 304 500-ról 135 400-ra csökkent, németből pedig a korábbi 120 700 helyett mindössze 54 600-an érettségiztek.

Teresa Tinsley, a jelentés szerzője, aki átfogó kutatást végzett a nyelvi trendekkel kapcsolatban elmondta, hogy van egy olyan felfogás, miszerint a spanyol egy „globális nyelv”, amit azzal magyaráznak, hogy Közép- és Dél-Amerikában igen elterjedt. Tavaly mintegy 63 300 tanuló vette fel ezt a tárgyat, egy évtizeddel korábban körülbelül tízezerrel kevesebben. Hozzátette, az EU-ellenes attitűd befolyásolhatja más európai nyelvek megítélését is. „Szerintem van egy olyan felfogás, miszerint a francia és a német haszontalan a globális gazdaságban, de ez téves” – árulta el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 BRAIN STORMING 2013. április 4. 13:08

Az angolok kínjukban az eszperantóhoz nyúltak ):oP

www.springboard2languages.org/

Információ
X