nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem sikerült hidat verni nyelvtörvény-ügyben

Nem találtak sok megértésre a Híd szlovákiai párt képviselői Marek Madaric kulturális miniszternél, amikor az államnyelvtörvény végrehajtó utasításairól tárgyaltak vele kedden - írja az Új Szó szerdán.

MTI | 2009. december 9.
|  

A szlovákiai magyar napilap szerint a Híd küldöttsége ismertette a miniszterrel a pártnak az államnyelvtörvénnyel kapcsolatos elvi kifogásait és közel tucatnyi észrevételeit.

„Az esetek többségében nem találtunk megértésre” – mondta a lapnak nyilatkozva A. Nagy László, parlamenti képviselő.

Szerinte a kulturális minisztérium csak két-három ponton és csak kisebb módosításokra lenne hajlandó a végrehajtási utasításokban. Az egyik változás a hivatali érintkezéssel, a másik a pedagógiai dokumentációval lenne kapcsolatos, és a politikus esélyt lát arra is, hogy a fegyveres erők szolgálati nyelvét tárgyaló rész módosuljon.

A Híd képviselője úgy véli, hogy maguk a beterjesztők sem tekintik jogi dokumentumnak a végrehajtó rendelkezést, csupán politikai „állásfoglalásnak”.

„Politikai kirakatanyagként készült, jogérvényesítés szempontjából nem lesz jelentősége” – szögezte le A. Nagy László.

Pozsony másfél hete hozta nyilvánosságra a nyelvtörvény végrehajtását szabályozó irányelveket. A véleményezési folyamat csütörtökön zárul le. Ebbe bárkibelekapcsolódhat, ha észrevételeihez 300 támogató aláírást is csatolt. A tervek szerint a kormány december 16-án tárgyal a rendeletről, amelyet várhatóan el is fogad, így az január elsejétől életbe lép.

A szlovák államnyelvtörvény módosítását június végén fogadta el a pozsonyi parlament. A jogszabályt a szlovákiai magyar pártok és szervezetek élesen bírálták, magyarellenesnek minősítették és elutasították. A törvény komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest viszonyában is.

Információ
X