nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem léphetnek be az Országházba az Index újságírói

Nem léphetnek be az Országházba és a Képviselői Irodaházba az Index munkatársai addig, amíg a Ház elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy az újságírók tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát – számolt be az Országgyűlés házvezetésének döntéséről a hírportál csütörtökön. Az Országgyűlés közlése szerint az Index újságírói nem először szegtek szabályokat.

MTI | 2011. december 23.
|  

A hírportál beszámolója szerint az Index szerkesztősége csütörtökön levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index újságírói részére „2011. december 21-től  az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat.”

Az indokok között szerepel, hogy a híroldalon, december 20-án megjelent „Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!” című videó készítői nemcsak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is.

„Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az Index hírportál parlamenti tudósítói az elmúlt időszakban sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit és a házszabályt” – mondta az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke.

Altorjai Anita hozzátette: az Országgyűlés elnökének kötelessége, hogy megőrizze a Ház méltóságát. A házelnöknek megfelelő garanciákat kell kapnia arra, hogy a hírportál tudósítói tiszteletben tartják a vonatkozó rendelkezéseket.

Az Index hírportál főszerkesztője személyes találkozót kért, hogy mihamarabb tisztázhassa a helyzetet, „erre remélhetőleg mihamarabb sor kerül” – közölte a sajtófőnök.

Elmondta azt is: néhány hónappal ezelőtt már lezajlott egy hasonló incidens a hírportállal, a főszerkesztő akkor garanciát vállalt arra, hogy újságírói betartják a szabályokat. „Ezért most az Indextől várjuk, hogy milyen garanciákat tud nyújtani” – mondta Altorjai Anita.

Az Index főszerkesztője az MTI-nek megerősítette, hogy személyes találkozót kértek az Országgyűlés illetékeseitől. Mészáros Zsófia közlése szerint mihamarabb tisztázni kívánják a helyzetet, hiszen fontosnak tartják, hogy továbbra is tájékoztathassák olvasóikat az Országgyűlésben zajló munkáról.

Elmondta azt is: a találkozón szeretnék tisztázni azt is, mit jelent pontosan az Országgyűlés méltósága.

Mészáros Zsófia azt is megerősítette, hogy korábban volt már hasonló konfliktus a szerkesztőség és a Ház vezetése között. Első alkalommal arról volt vita, szabad-e fotót készíteni a politikusok irományairól. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában később egyértelművé tette, hogy az ilyen jellegű irományok nyilvánosak, ha nem tartalmaznak védendő személyes adatokat. A másik problémás esetben a karzatról készítettek éjszaka illusztrációnak szánt felvételt az Index munkatársai a Parlamentben, de ezen nem volt senki felismerhető, a képviselők munkáját a felvétel készítése nem zavarta – mondta Mészáros Zsófia.

A főszerkesztő közölte azt is: nem tartja szerencsésnek, hogy egy nem tetsző videó miatt az egész szerkesztőséget kitiltották az Országházból, mert szerinte „nem kellene kollektíve büntetni” a szerkesztőséget.

„Mi továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az Országgyűlés munkájáról, ez egy elég fontos, sajtószabadságot is érintő kérdés” – mondta.

A videóhoz kapcsolódó ismertető szöveg szerint „az Index dallal köszönti a parlamentet és elképzeli, milyen lenne az élet ellenzék nélkül. Találkoztunk a legbizarrabb mozgalommal, és volt egy kis politikai önkielégítés is. Sötét fellegek között ünnepel a Ház.” A több mint 12 perces videóban szerepel egy dal is, amelyet a készítők az Országház épületében táncolva adnak elő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. december 24. 14:47

A magam részéről kifejezetten kedvelem a frivol - gunyoros hangütést, tkp. bármilyen témában, természetesen a komoly elemzések stb. UTÁN - mintegy felüdülésként. Az index "parlamenti tudósításai" is ilyen bohóckodó megnyilvánulások (voltak), időnkén jót mosolyogtam rajtuk. De a "sajtószabadság" fogalmát ebben az ügyben nem kellene emlegetni, (hagyjuk ezt meg fontosabb esetekre), viszont a szóban forgó kitiltást magam is túlzott (tkp. ugyancsak nevetséges) komolykodásnak tartom. Egy kevés önirónia nemhogy nem árt, hanem egyenesen hasznos.

Információ
X