nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hatalmi eszköz a válasz
Az Országgyűlés tekintélyét tovább rombolja az Index kitiltása

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint az Országgyűlés elnökének az a döntése, hogy az Index.hu munkatársait kitiltja a parlament üléseiről, súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, sérti a szólásszabadságot, és tovább rombolja az Országgyűlés megrendült tekintélyét.

MTI | 2011. december 24.
|  

A TASZ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kitért arra is, ha egyáltalán létezik „méltósága” az Országgyűlésnek, akkor annak romlását nem az Index karácsonyi videója idézte elő. „A bajok nem is ezzel a kormánnyal kezdődtek, hanem azzal, hogy Szili Katalin házelnöksége idején kitiltotta a kamerákat pusztán azért, mert a riporterek a dohányzási tilalmat semmibe vevő képviselőket dohányzáson kaptak az Országgyűlés folyosóin. Vajon mit üzen a parlament méltóságáról a választópolgároknak az, hogy a képviselők saját magukra érvénytelennek tekintik a szabályokat, de ahelyett, hogy felelősségre vonnák őket, még az őket leleplező újságírókat büntetik kitiltással? És vajon milyen üzenetet küldött most Kövér László házelnök azzal, hogy a jogos paródiára hatalmi eszközökkel válaszol?” – olvasható a TASZ közleményében. „Az Országgyűlésnek méltósága nincs, tekintélye viszont van, de azt nem egy viccelődő dal vagy két vicceskedő újságíró sérti, hanem az, amikor a Magyar Országgyűlés elnöke 'néhány idiótának' nevezi a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság bíráit, valamint az a röhejes jogszabálygyár, amelyben a kormánypárt a demokratikus jogalkotás alapelveit semmibe véve futószalagon fogadja el a törvényjavaslatokat” – fogalmazott a közleményben Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

Míg az Országgyűlés méltósága jogilag értelmezhetetlen, addig azonban az emberi méltóság nagyon is valós. Az emberi méltóságnak pedig szerves része a szólás szabadsága – a házelnök mostani döntése tehát minden magyar állampolgár emberi méltóságát sérti – áll a szervezet közleményében.

Az Index beszámolója szerint szerkesztőségük csütörtökön levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index újságírói részére „2011. december 21-től  az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat.”

Az indokok között szerepel, hogy a híroldalon, december 20-án megjelent „Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!” című videó készítői nemcsak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is.

„Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az Index hírportál parlamenti tudósítói az elmúlt időszakban sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit és a házszabályt” – mondta az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke.

Altorjai Anita hozzátette: az Országgyűlés elnökének kötelessége, hogy megőrizze a Ház méltóságát. A házelnöknek megfelelő garanciákat kell kapnia arra, hogy a hírportál tudósítói tiszteletben tartják a vonatkozó rendelkezéseket.

Az Index hírportál főszerkesztője személyes találkozót kért, hogy mihamarabb tisztázhassa a helyzetet, „erre remélhetőleg mihamarabb sor kerül” – közölte a sajtófőnök.

Az Index főszerkesztője az MTI-nek megerősítette, hogy személyes találkozót kértek az Országgyűlés illetékeseitől. Mészáros Zsófia közlése szerint mihamarabb tisztázni kívánják a helyzetet, hiszen fontosnak tartják, hogy továbbra is tájékoztathassák olvasóikat az Országgyűlésben zajló munkáról.

Elmondta azt is: a találkozón szeretnék tisztázni azt is, mit jelent pontosan az Országgyűlés méltósága.

A videóhoz kapcsolódó ismertető szöveg szerint „az Index dallal köszönti a parlamentet és elképzeli, milyen lenne az élet ellenzék nélkül. Találkoztunk a legbizarrabb mozgalommal, és volt egy kis politikai önkielégítés is. Sötét fellegek között ünnepel a Ház.” A több mint 12 perces videóban szerepel egy dal is, amelyet a készítők az Országház épületében táncolva adnak elő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X