nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: Nem értem ez hogy jön a 200 millió éves nyelvemlékes elképzelésedhez.
  2023. 09. 28, 10:36  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 65 hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%A1zsiai_nyelvcsal%C3%A1d Az eurázsiai ősnyelv k...
  2023. 09. 28, 10:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 65 Egyfajta "hablatyolás" lehet az is, amikor a világtérképre (atlaszra) gondol...
  2023. 09. 27, 08:50  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 64 Bocs..: Atlasz nem a Földet, hanem az égboltot tartja a mitológia s...
  2023. 09. 25, 19:18  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: Nyomatékosan kérlek, fejezd be ezt az értelmetlen hablatyolást. Nem vi...
  2023. 09. 24, 18:40  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot

A kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél.

MTI | 2015. szeptember 26.
|  

Először tartanak zsidó kulturális fesztivált Erdély fővárosában. A Határtalan Kolozsvár című rendezvényre október 7. és 11. között várják a közönséget – közölte az MTI-vel az Európa ifjúsági fővárosa program koordinációs irodája. A fesztivált a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Európa ifjúsági fővárosa programot koordináló Share Föderáció szervezi.

A közlemény szerint a fesztivál a Kolozsváron élő zsidó közösség gazdag múltját, kulturális és épített örökségét kívánja bemutatni, ezáltal hangsúlyozva a város multikulturális jellegét. A közlemény idézi Deák Andreát, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetőjét, aki szerint Kolozsváron lépten-nyomon találkozni lehet a magyar zsidó kultúrával. Az ügyvezető hangsúlyozza: a kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél. „Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot” – fogalmaz Deák Andrea.

Az egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erőteljesen a magyarsághoz kötődő maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, „valamint azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény” – áll a közleményben. A fesztivál programját később teszik közzé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Irgun Baklav 2015. szeptember 28. 12:10

@azigazsaagfeelmeshrugaja: Persze, hogy nem; de ilyet nem is vár senki. Elég nagy butaság is lenne.

Én mondjuk inkább azt tartom valószínűnek, hogy a város újabb zsidó lakosai közül többen inkább román identitással rendelkeznek a zsidó mellett, csak ők nem járnak a (magyar) zsidó hitközségbe, ha nem tudnak magyarul.

3 nadivereb 2015. szeptember 28. 12:09

@azigazsaagfeelmeshrugaja: Persze, hogy nem. Ki álltotta az ellenkezőjét?

2 azigazsaagfeelmeshrugaja 2015. szeptember 28. 11:44

„azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény”

a közlemény íróinak kéne utánatanulnia a történelmet, milyen diktatúrákat hoztak létre kik Magyarországon. milyen totalitárius rendszerek rángatták bele Magyarországot és a magyarokat a két világháborúba.

az elsőbe is, meg a másodikba is.

1 azigazsaagfeelmeshrugaja 2015. szeptember 28. 11:41

attól mert a zsidók magyarnak tartják magukat, a magyarnak nem kell zsidónak tartania magát.

Információ
X