nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar holokauszt Kassán

A Kassáról és a város térségéből elhurcolt 16 ezer emberből mindössze 450-en érték meg a háború végét.

MTI | 2013. május 21.
|  

Kassára érkezik hétfőn az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítása. A felvidéki város vasútállomásán május 24-ig látható az a tárlat, amelyet egy olyan marhavagonban rendeztek be, amilyenben a második világháború éveiben zsidó emberek ezreit szállították Auschwitzba. A Kassáról és a város térségéből elhurcolt 16 ezer emberből mindössze 450-en érték meg a háború végét.

Novák Ilona, a miskolci Hermann Ottó Múzeum múzeumpedagógusa, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a tárlat azért is egyedülálló, mert a helyszíne, a marhavagon hitelesebbé teszi, el- és továbbgondolkodtat, segít az érdeklődőknek az elhurcoltak helyébe képzelni magukat. A vagonban berendezett kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum archív fotói, a Mafilm kortörténeti felvételei, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Közlekedési Múzeum ereklyéi emlékeztetnek a vészkorszak borzalmaira.

A holokauszt megtörtént, mi más akadályozhatja meg, hogy újra megtörténjen, ha nem az oktatás és felvilágosítás, fontosnak érezzük, hogy a fiatal korosztály is hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításairól, megismerje a tényeket – olvasható a kiállítás meghívójában. A vándorkiállítást eddig ötvennyolc településen láthatták, Kassa a harmadik határon túli város, ahová eljut a tárlat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X