nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem latin betűkkel bővülhetnek az internetes hivatkozási címek

Az internet negyvenéves történelmének egyik legnagyobb változását hozhatja az internetes címeket kezelő ICANN nonprofit szervezet héten várható döntése, amellyel lehetővé válna a honlapok elérési útvonalának latin betűkön kívüli más írásrendszerekkel történő megadása.

MTI | 2009. október 26.
|  

Az amerikai kereskedelmi minisztérium és az internetes domainneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) szöuli tanácskozásán döntenek majd az angolon kívüli beviteli formákról.

Ettől a lépéstől az internet sokkal nyitottabb lehet, mert a bővített címbeviteli szabványtól nem csak azoknak lesz könnyebb, akik nem tudnak angolul, hanem azoknak is, akik még a latin ábécét sem használják. Az arabtól kezdve a görögön át cirill, hindi, vagy akár a kínai írásjelekkel is megadhatók lesznek majd a böngésző címsorába írható hivatkozások.

„Technikailag ez jelenti majd az internet történelmében a legnagyobb változást” – mondta Peter Dengate Thrush, az ICANN tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy ezt a technológiailag elképesztően bonyolult lehetőséget várhatóan a konferencia záróülésén, pénteken hagyják jóvá.

A világ 1,6 milliárd internetezőjének több mint fele a latintól eltérő karakterkészleteket használ – magyarázta Rod Beckstrom, az ICANN vezetője, aki szerint a világháló további terjedése szempontjából is rendkívül fontos, hogy bővítsék a beviteli módokat.

„Három-öt évvel korábban sokan vélték úgy, hogy az angol ábécétől eltérő beviteli formák megvalósítása megoldhatatlan kihívást jelent a szakemberek számára” – idézte Beckstrom a szkeptikusok korábbi véleményét.

A karakterkészletek közötti fordítást végző rendszer néhány éve már tesztüzemben működik, így a bevezetésnek az ICANN vezetője szerint nem lehet akadálya.

Információ
X