nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Agytorna, de minek?
Nem használ a számítógépes agytorna

A nyelvtanulás is legalább olyan jó módszere gondolkodásunk frissen tartásának, mint a népszerű számítógépes programok – derül ki egy nemrégen publikált kutatásból.

nyest.hu | 2010. április 22.
|  

A számítógépes agytorna nem káros ugyan, de különösebb haszna sincs – derült ki egy friss kutatás eredményeiből. Bár sok ilyen jellegű játékot próbálnak eladni azzal a kecsegtető jellemzéssel, hogy a segítségükkel egyedülálló módon edzhetjük az agyunkat, ennek tudományos bizonyítéka nincsen – olvasható a Financial Times weboldalán.

Helyette akár nyelvet is tanulhatunk
Helyette akár nyelvet is tanulhatunk
(Forrás: sxc.hu/Michal Zacharzewski)

Ha eddig azért ültünk le nap mint nap a számítógéphez otthon – vagy netán azért ültettük le csemeténket nagy büszkén a képernyő elé -, csalódnunk kell. Bár butábbak nem leszünk tőle, az agyserkentésnek nem különösen hasznos módszere a számítógépes agytorna. Ezzel az erővel ugyanis nyelvet is tanulhatunk: legalább olyan jó módja agyunk frissen tartásának, mint a szoftverek, ráadásul egy idegen nyelvvel is gazdagabbak lehetünk – magyarázza Dr. Adrian Owen, a Cambridge Egyetem munkatársa.

A számítógépes agyedzésben persze óriási üzlet van: naponta milliónyi ember használ olyan programokat a gépén, amelyekről úgy tartják, fejleszti a kognitív funkciókat. A Nature című szaklapban közzétett tanulmány szerint azonban pusztán a szoftverhasználattól nem mutatkozik nagy fejlődés az emberi agyban. Hathetes próbaidőszak után a kísérleti alanyok nem produkáltak jobb eredményeket, mint többi társuk, akik egyéb gondolkodásfejlesztő módszerekkel edzették az agyukat, vagy azok, akik egyáltalán nem végeztek ilyen gyakorlatokat.

Egy területen azonban kétségkívül fejlődtek a számítógépes szoftverrel „okosodók”: magának a szoftvernek a használatában... Ha tehát ez a célunk, ne tartson vissza bennünket a kutatási eredmény: kitartó gyakorlással frissebb agyúvá ugyan nem, de rutinos játék-felhasználhatóvá válhatunk!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X