nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem értik a szegények nyelvét

India Mahárástra államában elkészítették a dalitok (más néven az „érinthetetlenek”) nyelvének szótárát, mert más kasztok számára nehezen érthető nyelvük.

nyest.hu | 2011. április 12.
|  

Indiában a kasztrendszer csak a nagyvárosokban van szemmel láthatóan visszaszorulóban, vidéken még ma is meghatározza az emberek életét, hiába a több évtizedes törvényi tiltás. A kasztrendszer legalján a dalitok, az „érinthetetlenek” állnak. A dalitok által írt irodalom más kasztokból származók számára érthetetlen lehet, ezért jelentették meg most az első dalit szótár első kötetét a maráthi nyelven, Mahárástra államban.

Mahárástra India egyik legnagyobb és legnépesebb állama. Több mint 100 millió lakosával a világ 11. legnépesebb országa lehetne. Az állam hivatalos és legelterjedtebb nyelve a maráthi, mely a lakosság kétharmadának anyanyelve, a dalitok és más hátrányos helyzetűek pedig az állam 20 százalékát teszik ki. Az állam fővárosa, a korábban Bombayként ismert Mumbai India leginkább előítéletektől mentes városa. Ezért is lehet, hogy ebben az államban kerül sor először a dalitok szótárának összeállítására.

Mahárástra dalitjai is alapvetően a maráthi nyelvet használják, de szókincsük jelentősen eltér más kasztok szóhasználatától, olyannyira, hogy a több mint 8000 műből álló irodalmuk se könnyen érthető más maráthiul beszélő számára.

A most megjelenő szótár készítését 8 évvel ezelőtt kezdték el 26 szakértő bevonásával. A dalit szavak jelentésének kinyomozását néha csak a szerzők egyenes megkeresésével lehetett megoldani. A 200 oldalas első kötet az a-tól a gha-ig jut el.

Forrás:

http://www.dnaindia.com/mumbai/special_first-dictionary-of-dalit-vocabulary-soon_1529486

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X