nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy lehet egy nyelvet megmenteni?

Az indiai gujarati nyelvet körülbelül 50 millióan beszélik. Mégis kihalhat, ha nem alakul ki a megfelelő tudományos szókincse, vélik a szakértők.

nyest.hu | 2010. február 7.
|  

Tudja ön, mi az a gujarati? Nem? Pedig vagy 50 millióan beszélik, és ezzel a 26. a világ legtöbbet beszélt nyelveinek listáján. Mégsincs olyan ország, ahol hivatalos nyelvként szerepelne.

India egyik legnagyobb kisebbségi nyelvét főként Gujarat tartományban beszélik. Ez volt például Gandhi anyanyelve is. A szanszkritból eredő, és az indo-európai nyelvek családjába tartozó gujaratit ma azonban komoly veszély fenyegeti – számol be a dnaindia.com weboldal.

Hogy mi fenyegeti ennyire Gandhi nyelvét? Nos, mint oly sok másikat is globalizált világunkban: az angol – állítja a cikk. Persze attól még nem kerülne veszélybe egy öt Magyarországnyi beszélő által használt nyelv, hogy angolul is tudnak a használói. Ha azonban az angol válik az oktatás elsőszámú médiumává, akkor már fennállhat ez a veszély, vélik a szakértők.

Van azonban megoldás – nyilatkozza Bholabhai Patel, gujarati nyelven alkotó író. Ha ugyanis kialakítanák a különböző tudományterületek szakmai szókincsét, nem lenne szükség rá, hogy az angol megfelelőt használják diákok és tanáraik a gujarati szavak helyett. Gyakorlatilag tehát gazdagítani kellene a gujarati szókészletét ahhoz, hogy a nyelv hosszú távon fennmaradhasson – véli az író. „Nagyszerű irodalom születik gujarati nyelven, de nem tudunk publikálni a természettudományok terén. Még csak jó útikönyveink sincsenek” – teszi hozzá.

A változás pedig sürgős lenne: ha nem kezdődik el hamarosan a szókincsbővítés, már a mindennapi szóhasználatban is az angol szavak válnak természetessé.

Információ
X