nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fogas kérdés az őskorból

Az őskori ember nyers ételeken alapuló étrendje jelentősen hozzájárult a fogak öntisztulásához.

MTI | 2013. április 11.
|  

Ötzinek fogszuvasodása és előrehaladott fogínygyulladása volt – állapították meg svájci kutatók, akik a European Journal of Oral Sciences című folyóiratban ismertették legújabb vizsgálataikat az 5300 éves jégemberről. A rézkor idején élt Ötzi múmiáját 1991 szeptemberében fedezték fel az olasz-osztrák határon lévő Ötz-völgyi Alpokban. Ez a múmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. A Zürichi Egyetem Evolúciós Orvostani Központjának (ZEM) szakemberei már évek óta tanulmányozzák a maradványokat, és több tanulmányt is közzétettek Ötziről.

Ötzi, aki 40 éves kora körül hunyt el, megőrizte összes fogát. A fogazat és a szájüreg háromdimenziós CT-vizsgálatával a szakemberek kiderítették, hogy súlyos, előrehaladott fogínygyulladásban és fogszuvasodásban szenvedett. A fogínygyulladás különösen az hátsó őrlőfogait sújtotta. Mivel nem valószínű, hogy Ötzi mosta volna a fogait, nyers ételeken alapuló étrendje jelentősen hozzájárult a fogak öntisztulásához – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Manapság a fogínygyulladást a szív- és érrendszerei betegségekhez kötik. A jégembernél is találtak érrendszeri meszesedést – amelyért – a fogínygyulladáshoz hasonlóan – Ötzi genomja a felelős a szakemberek szerint. A fogszuvasodás okát a kutatók azzal magyarázzák, hogy étrendjében egyre több keményítőt tartalmazó élelmet fogyasztott, köztük lepényeket, kásákat gabonafélékből, amelyek készítése egyre gyakoribb lett a neolitikumban a növénytermesztés elterjedésével.

Egyik elülső fogán baleseti traumára utaló károsodást fedeztek fel, ez és más sérülései az akkori élet nehézségeinek lenyomatai. Egy másik őrlőfogának hegye letört, valami keményre, valószínűleg a gabonakásájában lévő kicsiny kőre haraphatott rá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X