nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már egy növény is kémkedhet utánunk!

A világhálón keresztül rengeteg adatunk hozzáférhetővé válhat. Így a titkainkat jobb, ha csak a barátunkkal, szóban osztjuk meg. Vagy mégsem? Most már hétköznapi tárgyaink segítségével is lehallgathatnak bennünket.

nyest.hu | 2015. május 18.
|  

Képzeljük el a következő szituációt. Barátunkkal beülünk egy véletlenszerűen kiválasztott kávézó eldugott asztalához, és jól kibeszéljük a főnökünket. Majd másnap az itt elhangzott szavaink miatt felelősségre vonnak. Talán valaki hangfelvételt készített a beszélgetésünkről? A The Week tudósítása szerint mindez már rejtett mikrofon nélkül is lehetséges. Csak egy kamerára és egy megfelelő számítógépes programra van szükség. No meg egy ártatlan szobanövényre.

Az MIT kutatói által kidolgozott módszer azon a tényen alapszik, hogy a hang nem más, mint a levegő rezgése. A hanghullámok hatására a körülöttünk lévő tárgyak is rezgésbe jönnek. A tárgyak rezgése pedig látható. Ha mi nem is vesszük ezt észre, a beszélő mellett található tárgyakról készített filmről a rezgések leolvashatók, és hanggá alakíthatók.

Az alábbi videofilmen három kísérletet látunk. Az elsőn egy szobanövény leveleinek rezgéseiből állapították meg, hogy milyen dallamot játszottak abban a szobában, ahol a növény volt. A másodikban egy krumpliszirmos zacskó rezgéseiből rekonstruálták a zacskó közelében elhangzó szavakat. A harmadik esetben pedig egy számítógéphez csatlakoztatott fülhallgató apró elmozdulásait vették filmre. Ez alapján meg tudták mondani, melyik szám volt hallható a fülhallgatókban a filmezés ideje alatt.

A módszer akkor működik legjobban, ha nagyon jó minőségű videofelvétellel dolgoznak, de a kereskedelemben kapható kamerákkal is elfogadható eredmény érhető el. A szabad szemmel mozdulatlannak tűnő tárgyakról készült filmen az egyes képkockákat egy számítógépes program segítségével pixelenként összehasonlítják. Az így felfedezett különbségekből rekonstruálható a mozgás iránya és intenzitása. Ezt a hullámmozgást felnagyítva vissza tudnak következtetni arra, hogy milyenek voltak az apró elmozdulásokat kiváltó hanghullámok.

Valaki hallgatózott tán?
Valaki hallgatózott tán?
(Forrás: Wikimedia Commons / KENPEI / GNU-FDL 1.2)

A módszert az MIT két fiatal kutatója Abe Davis és Michael Rubinstein dolgozta ki. A fent alkalmazott program segítségével az is megfigyelhető, hogy hogy pulzálnak az erek a bőr alatt vagy hogy rezonál egy pohár bor egy énekes hangjára. Érdeklődő olvasóink a két kutató honlapján bővebb információt is találnak a módszerről, angol nyelven.

Forrás

How a bag of potato chips can spy on you

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X