nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ne érhesse el a rendőrség a mobilozási adatokat

Túlságosan is könnyen jutott eddig a cseh rendőrség a mobilhasználati adatokhoz – véli a cseh alkotmánybíróság, amely ezért szeptember végi időponttal hatályon kívül helyezte a büntetőtörvénykönyv vonatkozó cikkelyét.

MTI | 2012. január 6.
|  

A testület csütörtökön nyilvánosságra hozott döntése értelmében a cseh parlamentnek szeptember végéig módosítania kell a büntetőtörvénykönyv megfelelő paragrafusát. Ez a cikkely a hatóságoknak lehetővé tette, hogy hozzájussanak olyan adatokhoz, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok mikor, hol és hogyan használták készülékeiket, kivel telefonáltak vagy váltottak üzenetet. Az alkotmánybíróság szerint az eddigi szabályozás túlságosan is szabados, s esetleg visszaélésekre is alkalmat adhat.

A vitatott paragrafus módosítását egy prágai kerületi bíróság kérte, amely egy ügy vizsgálata kapcsán szembesült a témával. A kerületi bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a szabályozás túlságosan szabados, megengedő és nincs összhangban a magánélet védelmével, illetve a telefonon és más hírközlő eszközön keresztüli információátvitel titkosságának biztosításával.

Megállapították, hogy a hatóságok ezen az úton nagyon könnyen és nagy mennyiségű magánéletet érintő bizalmas információhoz juthatnak. A bíróság úgy véli: ezt a témát is hasonlóan részletesen kell szabályozni, mint a lehallgatásokat.

A mobilhálózatokat üzemeltető társaságok a hatályos törvények szerint legalább egy évig kötelesek megőrizni a forgalmi adatokat, s azokat a törvényes szabályozás alapján indokolt esetekben kötelesek kiadni a hatóságoknak. Ezek az adatok a rendőrség és a bűnüldöző szervek számára rendkívül értékesek, lehetővé teszik például annak megállapítását, hogy egy vizsgált személy az adott időben hol tartózkodott.

Ez a szabályozás is viták tárgya. Egy tavaszi alkotmánybírósági döntés alapján ez a cikkely kikerült az elektronikus kommunikációt szabályozó törvényből, de a büntetőtörvénykönyv továbbra is tartalmazza. A testület szerint az elektronikus kommunikációs törvényt is át kell dolgozni, s pontosítani kell, milyen esetekben kell a társaságoknak megőrizniük és kiadniuk a rendőrségnek a mobilkommunikáció adatait.

A prágai kerületi bíróság ugyanakkor több tucatnyi ügyben leállította a kommunikációs adatok kiadását.

A cseh kormány közölte: tudomásul vette az alkotmánybíróság döntését, s a törvények érintett paragrafusait átdolgozza.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X