nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ne csináljanak butaságot!

Irányelveket fogalmazott meg az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) a munkatársai számára arról, hogy hogyan viselkedjenek az internetes közösségi oldalakon.

MTI | 2012. március 23.
|  

Az ORF mindenekelőtt azt a tanácsot ajánlja munkatársai figyelmébe, amelyet a brit BBC fogalmazott meg a saját újságírói számára:Ne tégy semmi butaságot! Az osztrák közszolgálati média Szerkesztői Tanácsa által megfogalmazott útmutatóban első pontként kiemelték:Nem csak magánszemélyként tekintenek rád az interneten, hanem ORF-munkatársként is.

A tíz pontba foglalt, 13 oldalas iránymutatásban hangsúlyozzák, hogy nemszájkosarat akarnak alkalmazni, sokkal inkább arra bátorítják a kollégákat, hogyaktívan, de felelősségteljesen jelenítsék meg magukat a közösségi oldalakon. Mint írták, az irányelveket ajánlásnak, és nem utasításnak szánják. A dolgozóknak szerdán megküldött szöveget a Der Standard című napilap csütörtökön az internetes kiadásában teljes terjedelmében közölte.

Az ORF-es ajánlásban megjegyzik egyebek között, hogy az interneten nehéz különválasztani egymástól a magánjellegű és a szakmai ügyeket, ezért a szociális média magánjellegű használatakor is az irányelvek betartását javasolják.

Ügyelj a hírnevedre és az ORF-ére is” – fogalmaznak az útmutatóban. A tanácsok között szerepel, hogy tartózkodjanak az ORF-es kollégákról, műsorokról való negatív tartalmú véleménynyilvánításoktól és a saját mindenkori munkamoráljukra vonatkozó megjegyzésektől is. Nem ajánlják olyan fotók közzétételét,amelyek egyértelműen nem a nyilvánosságnak szólnak.A szexuális ízlés, a saját és a másoké is, alapvetően magánügy” – írták.

Az újságírói hitelesség és objektivitás érdekében óvatosságra intenek az internetes petíciók és kezdeményezések támogatását illetően. Megtörténhet, hogy később a munkatársnak tudósítania kell ugyanarról a kezdeményezésről mutattak rá. Ugyancsak az objektivitás megkérdőjelezhetetlensége érdekében azt is ajánlják az ORF újságíróinak, hogy facebookosbarátaik között ne túlnyomórészt csak egyetlen párthoz tartozó személyek legyenek.

Zsinórmértékként ajánlják azt is a munkatársaknak, hogy ne posztoljanak olyan véleményt, amit ne vállalnának egy pódiumbeszélgetésen is. Figyelmeztetnek azidőzített bombákra is. Felhívják a figyelmet arra, hogy a közösségi portálokon egyszer közzétett információk évekkel később is kereshetők maradnak. Rámutatnak arra is: nem tudható előre, hogy később mely szakterületen dolgozik majd valaki.Ne tégy vagy írj semmi olyat, amiről nem akarod, hogy holnap vagy néhány év múlva terjesszék rólad” – írták.

Az útmutató kitér a nézőkkel, olvasókkal való kapcsolattartásra is. Azt kérik az újságíróktól, hogy ugyanolyan barátságos, udvarias hangnemet használjanak, mintha ORF-es mikrofon vagy kamera előtt beszélnének.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X