nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Naponta hárommilliárd videót játszik le a YouTube

A hatéves születésnapját ünneplő szolgáltatás elképesztő statisztikákat tud felmutatni.

IT café, Barna József | 2011. május 28.
|  

Hat évvel ezelőtt, 2005 májusában indult el – akkor még nyilvános bétaként, majd novembertől élesben – a YouTube.com címen három fiatal videomegosztó szolgáltatása. Ma már tudjuk: a YouTube műfajt teremtett, és fontos közreműködője volt a webkettes forradalomnak.

Az ötletgazdák, Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim eredetileg egy olyan weboldalt terveztek létrehozni, amelyen az ismerősök – ahogy a fényképeket a Flickren– a mozgóképeket is megoszthatják egymással. Nem sokkal az indulás után, 2006 végén a szolgáltatást 1,65 milliárd dollárnyi részvényért megvásárolta a Google. Az alapítók az akvizíció révén csinos summával gazdagodtak. Chad Hurley akkori árfolyamon számolva 345 millió dollár értékű Google-részvényhez jutott, Chen pedig 326 millió dollárral lett gazdagabb. Az oldal születésénél bábáskodó harmadik fiatalember, Jawed Karim – aki viszonylag korán kiszállt, hogy folytathassa egyetemi tanulmányait – körülbelül 64 millió dollárnyi papírral vigasztalódhatott.

A Google szárnyai alatt aztán az oldal elképesztő tempóban kezdett növekedni, noha nyereséget – részben a folyamatos infrastruktúra-fejlesztési kényszer miatt – csak újabban termel, ha termel. A cég által most közzétett adatok szerint a YouTube-ra ma percenként 48 órányi videót töltenek fel, kétszer annyit, mint 2009-ben, és hatszor annyit, mint 2007-ben. Ennél is lenyűgözőbb adat az, hogy az elmúlt hétvége óta napi 3 milliárd videót néznek meg az internetezők az oldalon. Mintha a világ lakosainak közel fele megnézne egy felvételt vagy minden amerikai 9 videót indítana el naponta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. május 31. 09:51

Egy olyan népszerű énekest, mint Bon Jovit is egy nagy százezrek nézik meg. Biztosan van olyan feltöltés, aminek a látogatottság-jelzője már 100 millió felett van.

Információ
X