nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kukkolástól a kreativitásig

Egy amerikai cég olyan fülön hordozható kamerát dobott piacra, ami folyamatosan veszi az életünket. Életünk érdekes eseményeit percek alatt megoszthatjuk a világgal.

Ágens blog | 2010. szeptember 28.
|  

Az új kamera öt órányi anyagot tud rögzíteni egyhuzamban, ha valami érdekes történne velünk az utolsó fél percet azonnal megoszthatjuk androidos telefonunk segítségével a neten.

A neten megosztott rövid videó a XXI. század egyik legfontosabb médiuma. A világ talán leghíresebb előadássorozatának alapítója, Chis Anderson nemrég arról beszélt első TED Talk-jában, hogy a rövid videofilmek az autodidakta tanulásnak és az innováció terjedésének a leghatékonyabb eszközei. Anderson több példán keresztül demonstrálta, hogy ezek a megosztott kisfilmek hogyan késztettek embereket arra, hogy bonyolult készségeket sajátítsanak el, tánc-technikákat fejlesszenek tovább, érdekes gondolatokról szerezzenek tudomást, egyszóval olyan hatás érje őket, ami megváltoztatja az életüket. Anderson az általa szervezett konferencia videóit is ide sorolja, hisz ugyan az előadásokon élőben csak az elit vehet részt a milliós jegyárak miatt, de minden beszéd felkerül a netre, ahol ingyen megtekinthető.

Az autodidakta tanulók és tanárok videói nem tökéletesre csiszolt 18 perces TED prezik, egyszerű vágatlan felvételek, amiken csak egy-két ötletet akarnak a szereplők bemutatni. Az amerikai Looxcie (~Look See, Nézz Láss) cég egy olyan eszközt készített, ami új perspektívákat nyithat az Anderson féle “tömegek generálta innováció” történetében.

A Looxie egy olyan fülre szerelhető, bluetouthos videokamera, ami szemmagasságban tudja venni a velünk történő eseményeket. A szerkezet 4 GB-nyi memóriája akár 5 órányi, 480x320 felbontású képanyag tárolására alkalmas. Egyelőre kizárólag androidos telefonokkal kompatibilis, és az azokon futó speciális app segítségével az utolsó fél percet azonnal feltölthetjük a YouTube-ra vagy a Facebook-ra.

Persze valószínűleg a kamerát első körben a megosztási kényszerben szenvedők fogják megvásárolni, de ha belegondolunk rengetegszer jött volna már jól, ha vissza tudtuk volna tekerni az előző fél óra történéseit: felidézni egy-egy mondatot, telefonszámot, vagy egyszerűen csak megosztani bárátainkkal a vicces fickó beszólását a villamosmegállóban.

Mindenesetre Looxie hosszú távon az Anderson féle innovárotok egyik alapeszköze lehet. A kamera rögzítéséből adódóan sokkal alkalmasabb arra, hogy saját próbálkozásainkat, kísérleteinket felvegyük vele, hiszen felszabadul mindkét kezünk. A kütyü így mozgás közben is használható és a néző pont azt látja amit mi, ezért a személyes tapasztalás is sokkal közvetlenebbül adódik majd át a videó segítségével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X