nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagyratörő tervek a Kínai Nemzetközi Rádió születésnapján

Százötven rádióállomás létrehozását tűzte ki célul a világ nagyobb fővárosaiban és városaiban a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI), amely a hétvégén ünnepelte 70. születésnapját, s amely jelenleg 61 nyelven közvetít híreket, információkat, köztük – 1979 óta – magyarul.

MTI | 2011. december 5.
|  

Pekingben kétnapos rendezvénysorozattal, fórummal, fogadásokkal, ünnepi gyűléssel emlékeztek meg az intézmény 70 évéről, felidézve a megalakulását, eddigi működését és előre vetítve céljait. A rádió a második világháború idejére teszi első megszólalását, amikor 1941 decemberében az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány Janan (Yanan) városából kezdett japán nyelven híreket adni. 1936 és 1948 között Jananban volt a Kínai Kommunista Párt központja.

A CRI, Kína négy nagy állami médiaintézménye közül az egyik, televíziós csatornát is működtet, lapokat ad ki, idegen nyelvi adásait azonban még mindig többségében rövidhullámon sugározza. Ezzel egy időben egyre több helyen keres helyi FM-adókkal együttműködési lehetőségeket, illetve az internetes médiában is igyekszik fejleszteni. Jelenleg 61 nyelven juttatja el híreit a kínai eseményekről, illetve mutatja be a világ eseményeit kínai nézőpontból. A rádiónak 40 külföldi irodája van és 24 programgyártó stúdióval tart kapcsolatot.

Az ünnep alkalmával a különböző vezetők felszólalásaikban a „globális hatás növelésének” szükségességét hangsúlyozták, a megújulást és a gyors hírszolgáltatást; a nemzetközi versenyben való helytállást. A cél a Kínáról alkotott kedvező kép kialakítása a világban – fogalmazta meg egyebek között Li Csang-csun (Li Changchun) az ország legfelsőbb vezetésének, a Kínai Kommunista Párt (KKP) állandó politikai bizottságának tagja az ünnepség részvevőinek küldött üzenetében.

A Népi Gyűlés Házában tartott eseményen jelen volt Liu Jün-san (Liu Yunshan), a KKP politikai bizottságának tagja, a központi bizottságban a média terület felügyelője, valamint az Állami Rádió, Film és Televízió Főhivatal miniszteri rangú vezetője és Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos is. A felszólalók szinte kivétel nélkül hangsúlyozták a „soft power”, vagyis a kultúra, a sajtó, a civil kapcsolatok megerősítését, Kína korszerű csatornákon és módon történő, hatékony bemutatását a világ országaiban.

A pekingi eseményekre meghívót kapott a Klasszik Rádió tulajdonosa, Nagy Tamás is, aki a Target Media Sales ügyvezetője. A Klasszik Rádió 92,1 a Global Broadcasting Media Management (GBMM) finnországi bejegyzésű vállalaton keresztül van kapcsolatban a CRI-vel, s közel egy éves megállapodásuk eredményeként naponta délután és este 10 órát töltenek meg kínai vonatkozású tartalommal, elsősorban: zenével.

Nagy Tamás az MTI-nek Pekingben elmondta, körülbelül három hónapra volt szükségük ahhoz, hogy olajozottá váljon a munka és kialakuljon az ideális műsorstruktúra A rádiónál jelenleg öt emberük foglalkozik csak ezzel a programmal, túlnyomórészt ők állítják elő a tartalmat, de  Finnországból és közvetve a CRI 21 tagú, 3 magyar munkatárssal dolgozó magyar nyelvi szerkesztőségétől is kapnak alapanyagokat.

„Igyekszünk minél több érdekességet közvetíteni, elsősorban a kínai kultúrával, az oktatással és az életvitellel kapcsolatban” – jegyezte meg a Kínában először járó ügyvezető. Mint mondta, esetenként a magyarországi kínai kolóniát foglalkoztató témákat is megjelenítik a műsoraikban.

A CRI 70. születésnapja alkalmából hallgatói körében pályázatot hirdetett, amelynek tíz díjazottja között egy magyar is volt. Cserkész Gábor a rádió vezérigazgatójától, Vang Keng-nientól (Wang Gengnian) személyesen vehette át az ezzel járó emléktárgyat és oklevelet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X