nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyolcvan éves a kínai Hszinhua

1931. november hetedikén kezdte működését a kínai Hszinhua hírügynökség, rádióadását egy barlangból indította; ma 24 órás többnyelvű szolgáltatást nyújt, újságjai, folyóiratai vannak, televíziós csatornákat működtet, 162 külföldi irodát tart fenn és a New York-i Times Square-en hirdeti magát.

MTI | 2011. november 8.
|  

Alapításakor a Csianghszi (Jiangxi) tartományi Zsujcsin (Ruijin) városban a Vörös Kína nevet kapta, később – 1937-ben – lett Hszinhua (Xinhua), vagyis Új Kína. Hivatalos állami hírügynökséggé az „új Kína”, vagyis Kínai Népköztársaság kikiáltása, 1949 után lett. 1954-ben – a genfi konferenciát követően – döntött a központi kormány arról, hogy nemzetközi ügynökséggé fejlesztik. Egyébként maga a konferencia volt a Hszinhua első jelentős külföldi eseménye, amelyre helyszíni tudósítókat küldött.

A hírügynökség jenani (Yan'an) rádióállomásának első angol nyelvű rádióüzenetét 1944. szeptember elsején fogták az Egyesült Államok nyugati partján, s állítólag Washington a japánok elleni háború fejleményeit első kézből hallva alakított addigi álláspontján. Az üzenet ma is megtalálható egy marylandi archívumban.

A Hszinhua évfordulós ünnepi visszaemlékezése megállapítja: a hírügynökség azután gyorsította fel terjeszkedését, hogy Mao Ce-tung (Mao Zedong) néhai elnök kiadta az utasítást: „hallatni kell a hangunkat az egész világon”.

1966-tól kezdődően idegen nyelven is megjelentek a Hszinhua belföldi hírei, így angolul, franciául, oroszul, spanyolul, arabul és indonézül. A Hszinhua a 70-es évek elejétől, azután, hogy 22 év szünet után az ENSZ tagja lett, majd diplomáciai kapcsolatra lépett az Egyesült Államokkal megnyitja ENSZ-béli és amerikai irodáját. 1989-ben az ENSZ UNESCO szervezete a „nemzetközi hírügynökségek” közé sorolja.

Külföldi irodái közül az elsőt Prágában hozta létre 1948-ban, ezt követte London és Phenjan, majd 1965-ig 51 külföldi állomáshelyet alapított. Később különösen a fejlődő országokban bővítette irodáinak számát. Jelenleg több mint 10 ezer alkalmazottja van, 162 külföldi tudósítói bázissal rendelkezik és a tervek szerint a számot 2020-ra 200 körülire növelik.

A Hszinhua többnyelvű televíziós hálózata becslések szerint több mint 200 országban, Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában mintegy 5 és fél milliárd emberhez jut el.

A kínai hírügynökség elnöke az évfordulón megjegyezte, a Hszinhua az új körülmények között tovább keresi hatékony módját annak: hogyan tudná „Kínát a világnak közvetíteni”. „A nemzetközi politikai helyzet drámai változásokon megy keresztül, a véleménykörnyezet példátlanul bonyolult” – fogalmazott Li Cong-csün (Li Congjun), s hozzátette, hogy külföldi partnerekkel igyekeznek növelni a jelenlétüket.

A születésnapi ünnepség vezérszónoka Li Csang-csun (Li Changchun) volt, aki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának legmagasabb testületében, a politikai bizottság állandó bizottságában a médiát felügyeli. Li arra hívta fel a hírügynökség vezetőit, hogy a Hszinhua modern, minőségi szolgáltatást nyújtó, kiterjedt hatókörrel rendelkező, a nagy hírügynökségekkel versenyképes multimédiás szervezetté fejlessze magát; az információs technológia fejlett eszközeit használva javítsa nemzetközi kommunikációs képességét, befolyását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X