nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amibe beletört a Kiscsillag bicskája
Nagyon nehéz szó az „élménykülönítmény”

Miért nehéz kiejteni egy olyan szót, amelyben nincsenek is bonyolult hangkapcsolatok?

Fejes László | 2013. október 10.
|  

Bizonyára mindenki emlékszik arra, amikor Medgyessy Péter nem tudta kimondani az útelágazás szót. Az eset talán azért is keltett olyan nagy feltűnést, mert – bár Medgyessy megjegyzi, hogy „nehéz szó” –, az útelágazás kiejtése nem tűnik különösebben bonyolultnak: nincsenek benne bonyolult mássalhangzó-kapcsolatok, sem hasonló felépítésű szótagok, melyeket könnyű összekavarni (mint a fekete bikapata kopog a patika pepita kövén nyelvtörőben). Hasonlóképpen jártak a Kiscsillag együttes tagjai, akiknek egy reklámfilm forgatásakor az élménykülönítmény szót kellett volna kimondaniuk.

De mi is az Élménykülönítmény? Sportolók közössége: ennek tagjai a Bátor Tábor Alapítvány számára gyűjtenek adományokat. Versenyeik kilométereit ismerőseik jelképesen „örökbe fogadhatják”, és adományaikkal a Bátor Táborban üdülő daganatos és krónikus betegségekben szenvedő gyerekek üdültetését támogathatják. A táborokban a gyerekeket úgynevezett élményterápiás módszerekkel kezelik, innen származik a „különítmény” neve. Ehhez a csoporthoz csatlakoztak a Kiscsillag zenészei is.

A videóban Lecsó is azt mondja, hogy az élménykülönítmény szó nehéz. De vajon mitől az? Az biztos, hogy nincsenek benne olyan szomszédos hangok, melyeket nehéz lenne egymás után kiejteni.  Ha alaposan megfigyeljük a felvételt, észrevehetjük, hogy azt kezdi mondani: élménykülöny... A háromszor kétszótagos tagolást megerősíti, hogy ezek határán mindig morfémahatár van: az első esetben összetételi, a második esetben tő és képző közötti határ. Ráadásul az első két szótag hosszú, a második kettő rövid, az utolsó kettő megint hosszú. A szó három kétszótagos elemre bontható, és mindhárom egy orrhangra (ny, illetve n) végződik. Az első orrhangot ugyanott képezzük, ahol az utolsót, ám a kettő között egy ezekhez képest előrébb (nem a lágy szájpadlásnál, hanem a kemény szájpadlásnál, az íny mögött) kell zárat képeznünk a szájüregben. Ráadásul a második és az utolsó szótag teljesen azonos. Ez tehát egy összetett mozdulatsor: három hasonló mozdulatot kell tennünk, de ezek közül a középsőt kicsit másként. Nem olyan bonyolult, hogy ne tudnánk megtenni, de nem csoda, ha időnként elrontjuk. (Lovasi valójában nem az élménykülönítmény szóba zavarodik bele, hanem a pontot felejti ki az url-ből.)

A Kiscsillag az Élménykülönítmény pólójában pózol
A Kiscsillag az Élménykülönítmény pólójában pózol
(Forrás: elmenykulonitmeny.hu)

További olvasnivalók

Bátor Tábor a Wikipédián

A Bátor Tábor honlapja

Az Élménykülönítmény honlapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 knauszi 2013. október 10. 11:49

Ja, leírni is nehéz. :)

Információ
X