nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elefánthúst fogyasztottak az ibériaiak

Elefántok húsát ették és csontjaikból velőt szopogattak azok az emberek, akik a középső kőkorszak (127 ezer-40 ezer éve) idején a Manzanares folyó közelében, a mai Madrid környékén éltek.

MTI | 2012. május 1.
|  

Egy spanyol kutatás mutatta ki ütögetés és vágás nyomait egy, a területen talált elefánt csontjain. Mivel a történelem előtti időkben a vadászat idő- és energiaigényes feladat volt, ha egy elefántot tudott elfogni, az őskori ember kihasználta minden porcikáját a zsákmánynak  – olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban.

A 84 ezer éve Madrid területén élő emberek nemcsak a vastagbőrű húsát, hanem a csontvelejét is elfogyasztották. Mostanáig a tudományos élet kételkedett abban, hogy az őskori populáció körében megszokott gyakorlat volt az elefánt fogyasztása, mivel eddig nem találtak ezt bizonyító csontmaradványokat.

A most megtalált csontok a palaeoloxodon nemhez tartozó őselefántokéi voltak. A kutatók a hús eltávolítása során keletkezett vágásnyomokat, valamint annak felnyitásakor keletkezett ütésnyomokat találtak rajtuk. Ez az első elefántlelet ilyen nyomokkal. A lelőhelyen kova- és kvarcitkőből készült tárgyakat is találtak.

A madridi Complutense Egyetem, a madridi Afrikai Emberi Evolúciós Intézet és az Emberi Evolúció Spanyol Nemzeti Intézete által végzett közös feltárás során 82 csontmaradványt és 754 eszközt találtak a Manzanares folyó partján fekvő 255 négyzetméteres területen. A kutatók eredményeiket a Journal of Archeological Science című folyóiratban publikálták, ahol megemlítik: ez a legrégebbi bizonyítéka az elefánt fogyasztásának.

Az vastagbőrűeket nemcsak elejteni, elfogyasztani sem könnyű. Az elejtett prédából – legyen a vadász ember vagy más ragadozó – elsőként a belső szerveket fogyasztották el. A mostani leletek segítenek a kutatóknak, hogy megállapítsák, ki foglalt helyet elsőként „a lakomán” és hogy vajon az emberek megölték-e az elefántot vagy csak a tetemet találták meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X