nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elefánthúst fogyasztottak az ibériaiak

Elefántok húsát ették és csontjaikból velőt szopogattak azok az emberek, akik a középső kőkorszak (127 ezer-40 ezer éve) idején a Manzanares folyó közelében, a mai Madrid környékén éltek.

MTI | 2012. május 1.
|  

Egy spanyol kutatás mutatta ki ütögetés és vágás nyomait egy, a területen talált elefánt csontjain. Mivel a történelem előtti időkben a vadászat idő- és energiaigényes feladat volt, ha egy elefántot tudott elfogni, az őskori ember kihasználta minden porcikáját a zsákmánynak  – olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban.

A 84 ezer éve Madrid területén élő emberek nemcsak a vastagbőrű húsát, hanem a csontvelejét is elfogyasztották. Mostanáig a tudományos élet kételkedett abban, hogy az őskori populáció körében megszokott gyakorlat volt az elefánt fogyasztása, mivel eddig nem találtak ezt bizonyító csontmaradványokat.

A most megtalált csontok a palaeoloxodon nemhez tartozó őselefántokéi voltak. A kutatók a hús eltávolítása során keletkezett vágásnyomokat, valamint annak felnyitásakor keletkezett ütésnyomokat találtak rajtuk. Ez az első elefántlelet ilyen nyomokkal. A lelőhelyen kova- és kvarcitkőből készült tárgyakat is találtak.

A madridi Complutense Egyetem, a madridi Afrikai Emberi Evolúciós Intézet és az Emberi Evolúció Spanyol Nemzeti Intézete által végzett közös feltárás során 82 csontmaradványt és 754 eszközt találtak a Manzanares folyó partján fekvő 255 négyzetméteres területen. A kutatók eredményeiket a Journal of Archeological Science című folyóiratban publikálták, ahol megemlítik: ez a legrégebbi bizonyítéka az elefánt fogyasztásának.

Az vastagbőrűeket nemcsak elejteni, elfogyasztani sem könnyű. Az elejtett prédából – legyen a vadász ember vagy más ragadozó – elsőként a belső szerveket fogyasztották el. A mostani leletek segítenek a kutatóknak, hogy megállapítsák, ki foglalt helyet elsőként „a lakomán” és hogy vajon az emberek megölték-e az elefántot vagy csak a tetemet találták meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X