nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
N. Fodor János kapta a Kiss Lajos-díjat

N. Fodor János nyelvész, az ELTE oktatója kapta meg a Debreceni Egyetem által gondozott, Kiss Lajos nyelvészprofesszor emléke előtt tisztelgő Kiss Lajos-díjat 2012. június 4-én.

Edupress | 2012. június 5.
|  

Az elismerés annak a 40 év alatti hazai vagy külföldi kutatónak ítélhető oda, akinek munkássága a magyar névtörténeti kutatásokat jelentős új tudományos eredményekkel gazdagította.

A díjat idén N. Fodor Jánosnak, az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke adjunktusának ítélték. N. Fodor János a magyar személynevek történetének egy olyan időszakát vizsgálja, amely meghatározó hatással volt az egész magyar személynévrendszer struktúrájának átalakulására.

„A kuratórium mérlegelve a történeti névkutatásban az utóbbi években örvendetesen megszaporodott magas szintű teljesítményeket, egyhangú véleménnyel úgy döntött, hogy a Kiss Lajos-díjat 2012-ben dr. N. Fodor Jánosnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke adjunktusának ítéli oda. N. Fodor János tudományos kutatói pályája alig több mint egy évtizede indult, azonban máris jelentős sikereket mondhat magáénak” – jelentette be az idei díjazottat dr. Hoffmann István, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének vezetője, a díjat odaítélő bizottság elnöke.

A díj névadója, Kiss Lajos a 20. századi magyar nyelvtudomány kiemelkedő képviselője volt, aki a magyar és a szláv nyelvtudomány számos területét művelte, elsősorban a nyelvtörténet és a lexikográfia terén ért el kiemelkedő eredményeket. A Debreceni Egyetem által gondozott díj alapító okirata szerint az odaítélésre két- vagy háromévente kerülhet sor, története során negyedik alkalommal ismernek el vele fiatal kutatót. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 scasc 2012. június 5. 13:21

Gratulálunk, Jani!

Információ
X