nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megalakult a Pragmatika Centrum

Megalakult a Pragmatika Centrum, amelynek célja, hogy a hazai pragmatikai kutatásokat szervezze és ösztönözze majd a jövőben

nyest.hu | 2013. január 8.
|  

A Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az MTA Nyelvtudományi Intézete, a Károli Gáspár Református Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola pragmatikával foglalkozó jelenlévő kutatói országos pragmatikai kutatóközpontot hoztak létre Pragmatika Centrum néven.

A 2012. május 15-i budapesti pragmatikai kerekasztal-beszélgetés folytatásaként Németh T. Enikő, a Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszékének munkatársa 2012. október 11-re, Szegedre újabb pragmatikai kerekasztal-beszélgetést hívott össze. Az előadások után nyílt fórum és ötletbörze kezdődött a jelenlévők részvételével arról, hogy hogyan szervezzék magukat szakmai közösséggé, milyen szervezeti keretek között milyen együttműködési lehetőségeket látnak, milyen információs csatornákat építsenek ki. Ennek a beszélgetésnek a során jelentette be Németh T. Enikő a Pragmatika Centrumnak mint országos kutatóközpontnak a megalapítási szándékát. A jelenlévők egyhangúlag támogatták a Pragmatika Centrum létrehozását.

A Pragmatika Centrum célja létrehozni egy kutatói adatbázist, amely tartalmazza a pragmatika iránt érdeklődő kutatók, kutatócsoportok témaleírásait, publikációs listáját és elérhetőségét. Fontos továbbá létrehozni egy könyv- és folyóirat-adatbázist, amely tartalmazza a Magyarországon elérhető pragmatikai tárgyú könyvek és folyóiratok listáját és elérhetőségük adatait. Ezen kívül létre kell hozni egy levelezőlistát, amelyen keresztül pragmatikai tárgyú híreket lehet közölni. Ezzel együtt teret kell biztosítani a pragmatikával foglalkozó kutatóknak kutatási együttműködések kezdeményezésére. További cél, hogy vetésforgószerűen évente legalább egy szakmai összejövetelt szervezzenek a különböző egyetemeken, illetve kutatóhelyeken.

A Pragmatikai Centrum tervei között szerepel egy magyar nyelvű, lektorált online szemantikai, pragmatikai folyóirat megjelentetése Maleczki Márta, Németh T. Enikő és Szécsényi Tibor szerkesztésében az SZTE Általános Nyelvészeti Tanszéke és az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Elméleti Nyelvészet Doktori Programja kiadásában 2014-től. A folyóirat célja, hogy gyors publikációs lehetőséget biztosítson a témába illő kutatásoknak, tapasztaltabb és kezdő kutatóknak egyaránt.

A Pragmatika Centrum konferenciasorozatot is tervez indítani szemantikai és pragmatikai témakörökben. Az első konferenciát 2014-ben rendezik. Mivel e hiánypótló konferencia kifejezetten szemantikai és pragmatikai témájú előadásoknak nyújt teret, ezért e területek szakembereitől azonnali, hozzáértő reflexiókat kaphatnak az előadók, a hallgatóság pedig közvetlen forrásból értesülhet a legfrissebb hazai kutatási irányokról.

A Pragmatika Centrum mellett a Magyar Nyelvtudományi Társaságban Pragmatika Tagozat megalakítását kezdeményezték. A Pragmatika Tagozat létrehozásának célja, a pragmatikai kutatások integrálása a Magyar Nyelvtudományi Társaság tevékenységébe, illetve évente két-három előadáson keresztül a magyarországi pragmatikai kutatások szélesebb körben való bemutatása.

További információkat a Pragmatika Centrum honlapján találhatnak az érdeklődők. A közösséghez való csatlakozáshoz írjanak a pragmatikacentrum@gmail.com e-mail címre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X