nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szörnyű szóvicc
Monsztrációt tartottak

Demonstráció helyett „monsztrációt” tartottak Novoszibirszkben május elsején.

MTI | 2012. május 2.
|  

A monsztr (szörny) és a gyemonsztracija (felvonulás, tüntetés) szavakból alkotott elnevezés abszurd, karneválszerű felvonulást takar, amelyet 2004 óta minden évben hagyományosan május első napján tartanak meg a szibériai nagyvárosban. 

Ezúttal a bejelentett 6666 helyett körülbelül háromezer fiatal vett részt a meneten, de a siker nem maradt el. Voltak, akik kerékpáron, görkorcsolyán, vagy éppen jolly-jumperen tették meg a távot, a vidám menetet pedig fúvószenekar kísérte.

A „monsztrációra” néhányan beöltöztek: az egyik résztvevő kartonpapírból házat fabrikált magának, a többség abszurd feliratokkal vonult. „ A monsztráció váratlanul jött”, vagy „Tarts macskát – mentsd meg Oroszországot” jelszavak voltak láthatóak, de a rendezvény fő gondolatát a menet elején hordott felirat tartalmazta: „Mi – ezek ti vagytok”. 

A krokodilos szóvicc lefordíthatatlan, arra épül, hogy a krokodil szó is l-re végződik, mint a (egyes számú hímnemű) múlt idejű igelalakok. Típusát tekintve kb. a magyar „Mi a trafik múlt ideje? – Dohánybolt” szóviccre emlékeztet.

(A szerk.)

A novoszibirszki felvonulás célja az önkifejezés, amelynek keretében abszurd, egyszersmind koncepcionális jelszavakkal demonstrálnak a résztvevők. A legnépszerűbbek közé tartoznak a „Krokogyil, krokogyju i budu krokogyity!”, avagy „Krokodilkodtam, krododilkodom és krokodilkodni fogok”. A „Mindenki szabad”, illetve „Tánya, ne sírj” lózungok is nagy tetszést arattak. 

Artyom Loszkutov, a „Monsztrációt” szervező novoszibirszki képzőművész szerint az esemény olyan jelenséggé vált, amelyet aligha lehet betiltani, vagy korlátozni. 

Tavaly áprilisban Loszkutov a modern művészeti kategóriában megkapta az Országos Modern Művészeti Központ regionális innovációs díját. A novoszibirszki „monsztráció” pedig – amelyet a helyi hatóságok folyamatosan akadályozni próbáltak – a regionális projektek kategóriában vitte el a pálmát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2012. május 2. 16:50

Erről a krakagyilos szóviccről nekem inkább az a régi történet jut eszembe, amikor az orosztanár megkérte a gyereket, hogy ragozza el a трамвай igét. Az neki is állt: я трамваю, ты трамваешь... I.e. én villamosok, te villamosol...

Információ
X