nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Adolf Born 85
Monarchista hidegtűvel

Karikaturistaként vált világhírűvé, ám valószínűleg nem ennek, és nem is groteszk képeinek köszönhetően ismerhetjük, hanem gyermekkorunk rajzfilmjeiből. Pedig szegről-végről a mienk is.

Fejes László | 2015. június 12.
|  

Ismerősnek tűnik ez a két gyerek?

A nyolcvanas években Kukonya és Berkó néven ismerhettük meg őket egy csehszlovák mesesorozatból, nemrégiben pedig könyvben Matyi és Sári néven találkozhatunk velük. Eredeti nevük Mach (a ch úgy ejtendő, mint Bach nevében), illetve Šebestová [sebesztová] – mindkét név vezetéknév, és a két figurának nincs is keresztneve.

A könyvek és filmek két főszereplője harmadikos. Az első részben segítenek egy idős úrnak megtalálni a szemüvegét, és cserébe kapnak egy leszakított telefonkagylót.Ez a varázs-telefonkagyló teljesíti a kívánságaikat, és így számos kalandba keverednek. Meglepő vagy sem, a telefonkagyló fent van a Facebookon, igaz, csak két barátja van, de a profiljárol kiderül, hogy fűszívóként dolgozik a barrandovi filmstúdióban (ahol egyébként a cseh filmek túlnyomó többsége készül).

A törtlénetek írója, Miloš Macourek sajnos már 2002-ben elhunyt, ám a könyvek illusztrátora és a filmek rajzolója, Adolf Born szerencsére él: 2015. június 12-én éppen 85. születésnapját ünnepli.

Born Csehországban, az osztrák határnál található České Velenice ([cseszkē velenyice] – ahol az [ē] olyan, mint a magyar e, csak hosszú) városában született. 1919 előtt Ausztriához tartozott Gmünd néven (csehül Cmunt), ám a város északi részét az ott található pályaudvarral  Csehszlovákiához csatolták, néhány környékbeli falut hozzácsatoltak, így keletkezett Český [cseszkí] Cmunt, mely 1922-től a České Velenice nevet viseli. A városban csehül és németül egyaránt beszéltek, Born is kétnyelvűként nőtt fel. Állítólag magyar vér is folyik benne – a nagyapja Bécsben ismerkedett meg egy magyar szakácsnővel, akit aztán el is vett. Born nagy rajongója az Osztrák-Magyar Monarchiának, saját bevallása szerint műveit is gyakran Ferenc József-korabeli témák ihletik.

Adolf Born: Udvarlás Brehm szerint
Adolf Born: Udvarlás Brehm szerint
(Forrás: gallery.cz)

1938-ban a család áttelepült Prágába, ahol 1949-ben kezdett képzőművészetet tanulni. 1960-tól kezdve vesz részt nemzetközi kiállításokon, számtalan díjat nyert. Elsősorban grafikus, főként hidegtűvel, rézkarccal és litográfiával foglalkozik. Illusztráció mellett karikatúráiról is ismert, 1974-ben a montreáli világkiállításon az év karikaturistájának választották. Operadíszlet és -jelmez-tervezőként is foglalkozott.

Adolf Born: Intim találkozás
Adolf Born: Intim találkozás
(Forrás: gallery.cz)

Adolf Born stílusa jellegzetes, könnyen felismerhető. Komolyabb képein is megjelennek karikatúraszerű elemek, jellemzőek rá a bizarr állatok, az elegáns, cilinderes urak, a mély dekoltázsú, feltupírozott hajú, szipkás cigarettát szívó dámák. Kedveli az idegen tájakat egzotikus motívumokat.

Adolf Born 2010-ben
Adolf Born 2010-ben
(Forrás: Wikimedia Commons / Packa / C BY-SA 3.0)

Nagyon boldog születésnapot kívánunk!

Források és ajánlott olvasmányok

Adolf Born és a kapcsolódó szócikkek a Wikipédián

Adolf Born a cseh-szlovák filmadatbázisban

Matyi, Sári, és a mesebeli ősember, akit Hulánek Ferencnek hívtak

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X