nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mobiltelefon-kiállítás nyílt Miskolcon

A legrégebbi készülékhez még vállra akaszthatós táska kellett, ma már viszont „kakaóbiztos” babyfon is létezik, összesen 3 gombbal.

MTI | 2009. november 16.
|  

Évente egymilliárd telefon készül és már több milliárdot használt el eddig az emberiség. „Magyarországon van, aki már tizenhét éve hozzászokott a mobiltelefon mindennapos használatához, az eleinte fél tégla méretű kultikus tárgyhoz” – mondta Némedi Varga Zoltán, a miskolci Hermann Ottó Múzeum menedzsere.
A Mobil-Kor-Történet című tárlaton négyszáz telefont állítottak ki; a legrégebbi készülék 1989-es, még mindig működik, és egy külön vállra akasztós táska is van hozzá. A kiállításon látható legfiatalabb darabok 2007-ben készültek.
Némedi Varga Zoltán kiemelte: a „mobil érzést” egyes kivételezettek Amerikában már az 1930-as évektől átélhették. A kezdetben az átlagember számára elérhetetlen státusszimbólum napjainkra teljesen hétköznapi használati tárggyá vált, nincs olyan korosztály, amely idegenkedne a mobiltól. Van már nagykijelzős, könnyen kezelhető telefon kimondottan az időseknek és van gyerekeknek szánt, „kakaóbiztos” babyfon 3 gombbal.
„Felnőtt egy mobilgeneráció, amely tagjainak már emlékei fűződnek régi telefonjaikhoz. Szerintünk ezeket érdemes megőrizni, talán mondható az is, hogy a mobiltörténelem részei. Ezért jött létre ez a kiállítás” – fogalmazott a múzeumi menedzser.
A kiállított készülékek a Mobil-kor Alapítvány gyűjteményéből származnak. A munka több éve kezdődött és a fejlődés ütemét figyelembe véve megbecsülni is lehetetlen, milyen jelentős kollekció válhat belőle. Az alapítványnál nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondolnak, ezért célul tűzték ki, hogy a mobilokat olyan módon semmisítsék meg és hasznosítsák újra, amellyel a jövő nemzedékeinek példát lehet mutatni.

Információ
X