nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit jelképez a nárcisz?

Olvasónk azt kérdezi, hogy miért éppen az önzőség jelképe, a nárcisz virág vált a hospice mozgalom emblémájává. Utánajártunk...

nyest.hu | 2014. július 7.
|  

Cilitől kaptuk a következő kérdést:

A hospice mozgalom jelképe a nárcisz. Ez a virág Nárcisszusról, az önző, önmagába szerelmes görög ifjúról kapta a nevét. Furcsa ellentmondást érzek a hospice szellemisége és a jelkép nevének eredete között. Igazam van, vagy igazam van?

Olvasónknak természetesen igaza van! Első látásra tényleg ellentmondásosnak látszik a dolog... A hospice mozgalom nemzetközi jelképe valóban a nárcisz; hazánkban is rendszeresen rendeznek a hospice-t népszerűsítő kampányokat, amelynek állandó résztvevői a nárciszok: nárciszt árulnak, nárciszt ültetnek az aktivisták. A Magyar Hospice Alapítványnak „Nárcisz Programja” van. Az önkéntesek legtöbbször sárga, azaz nárciszszínű öltözékben jelennek meg ezeken a kampányokon.

Mit jelképez a nárcisz?
Forrás: Wikimedia Commons / John O'Neill / GNU-FDL 1.2

Az is igaz, hogy a növény valóban Narkisszoszról, a tragikus sorsú görög ifjúról kapta a nevét. A gyönyörű és meglehetősen öntelt fiú minden lányt visszautasított, többek közt Ekhót is, a nimfát. Ő erre a bosszúállás istennőjéhez, Nemesziszhez fordult, aki elátkozta Narkisszoszt. Amikor belenézett a víz tükrébe, meglátta saját arcképét, és szerelmes lett önmagába. Annyira tetszett neki a látvány, hogy képtelen volt elszakadni a víztükörtől, beleesett a folyóba, és megfulladt. Halálának helyén virágok nőttek... A görögök ezt a virágot a halál virágának tartották. Ez a nárcisz.

A mitológiai történetből tehát nem csak az a szimbolika olvasható ki, hogy a nárcisz az önteltség, a végletes önzőség jelképe. A nárcisz, ahogyan a görögök tartották, a halál jelképe. Így talán érthetőbb, hogyan lett éppen ez a virág a hospice mozgalom jelképe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X